Președintele SUA, Donald Trump, va semna un ordin executiv care vizează social media, a declarat Casa Albă.
Acest ordin vine după ce a amenințat că închide platformele de socializare pe care le-a acuzat că au înăbușit vocile conservatoare.
Cea mai recentă dispută a apărut după ce Twitter a adăugat pentru prima dată că mesajele lui Trump sunt ”înşelătoare” şi a vehiculat că informaţii sunt neverificate.
Detaliile comenzii nu au fost partajate și nu este clar ce măsuri de reglementare poate face președintele fără noi legi adoptate de Congres.
Oficialii de la Casa Albă nu au oferit informații suplimentare cu privire la ceea ce se așteaptă în ordinul executiv, care urmează să fie semnat joi.
Înainte de a părăsi Washingtonul în Florida pentru a urmări o lansare spațială care a fost amânată din cauza vremii nefavorabile, domnul Trump a acuzat din nou Twitter și alte medii sociale de părtinire, fără a oferi dovezi.
„Acum merge absolut CRAZY. Rămâneți la curent !!!”
Big Tech is doing everything in their very considerable power to CENSOR in advance of the 2020 Election. If that happens, we no longer have our freedom. I will never let it happen! They tried hard in 2016, and lost. Now they are going absolutely CRAZY. Stay Tuned!!!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 28, 2020
Disputa de lungă durată dintre domnul Trump și companiile de socializare a izbucnit din nou marți, când una dintre postările sale a primit pentru Twitter o etichetă de fraudulos.
El a tweetat, fără a furniza dovezi: „Nu există NICIUN MOD (ZERO!) Că buletinele de e-mail vor fi substanțial frauduloase”.
Twitter a adăugat o etichetă de avertizare la postare și s-a legat de o pagină care a descris revendicările drept „nesoluționate”.
Miercuri, domnul Trump a amenințat cu „reglementarea puternică” sau chiar „închiderea” platformelor de socializare.
El a replicat celor peste 80 de milioane de adepți ai săi că republicanii au simțit că platformele „aud la tăcere total conservatorii” și că nu va permite acest lucru să se întâmple. Într-un tweet anterior, el a spus că Twitter a „înăbușit complet discursul liber”.
Șeful executivului Twitter, Jack Dorsey, a răspuns criticilor cu privire la politicile de verificare a faptelor platformei într-o serie de postări, spunând: „Vom continua să evidențiem informații incorecte sau contestate despre alegeri la nivel global”.
Fact check: there is someone ultimately accountable for our actions as a company, and that’s me. Please leave our employees out of this. We’ll continue to point out incorrect or disputed information about elections globally. And we will admit to and own any mistakes we make.
— jack (@jack) May 28, 2020
Domnul Trump a scris o postare similară pe postarea de pe Facebook despre buletinele de vot și nu au fost aplicate astfel de avertismente.
Într-un interviu acordat miercuri pentru Fox News, directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că cenzurarea unei platforme de socializare nu va fi „reflexul corect” pentru un guvern preocupat de cenzură.
Twitter și-a înăsprit politicile din ultimii ani, întrucât s-a confruntat cu critici conform cărora abordarea sa hands-off ajuta la conturile false și la dezinformarea să prospere.
Unele dintre cele mai mari companii tehnologice din America au fost, de asemenea, acuzate de practici anticoncurențiale și că au încălcat confidențialitatea utilizatorului lor. Apple, Google, Facebook și Amazon se confruntă cu sondele antimonopoli ale autorităților federale și de stat și ale unui grup al Congresului american.
Acțiunile atât pe Twitter cât și pe Facebook au scăzut în sesiunea de tranzacționare de miercuri de la New York.
Facebook, Twitter și Google nu au răspuns imediat la cererile BBC pentru comentarii.