Dr. Moeti a explicat că situația este diferită de la țară la țară la nivelul continentului african.
„În comparație cu acum două săptămâni, numărul de cazuri raportate s-a triplat în cinci țări și s-a dublat în alte zece, dar cele mai multe țări africane încă înregistrează mai puțin de o mie de cazuri în mod oficial”, a adăugat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății.
Achiziția de echipamente, cea mai mare provocare pentru Africa
Moeti a adăugat că guvernele din toate statele africane au făcut eforturi foarte mari pentru a achiziționa echipamente medicale esențiale, dar și medicamente. Potrivit lui Moeti, aprovizionarea cu echipamente și medicamente vitale pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 rămâne în continuare cea mai mare provocare în acest moment pentru statele din Africa.
„Cu ajutorul implementării măsurilor de sănătate publică, dar și a celor la nivel social, numărul de cazuri din Africa rămâne mai scăzut decât în alte părți ale lumii. Cu toate acestea, nu lăsăm garda jos și nu ne putem complace în această situație”, a spus Matshidiso Moeti.
Recent, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că statele africane ar trebui să depună eforturi suplimentare pentru a crește numărul de teste realizate. În caz contrar, Africa s-ar putea confrunta cu o „epidemie tăcută” de COVID-19, a avertizat organismul internațional.
Pandemia de COVID-19 afectează întregul continent, inclusiv pe refugiații africani care încearcă să ajungă în Europa.