Asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto) este una obligatorie, în timp ce asigurarea CASCO este una opțională pentru șoferi. Dacă prima acoperă daunele produse altora, cealaltă acoperă daunele produse proprietarului, în condițiile în care a plătit pentru acoperirea anumitor riscuri. Dar când vine vorba de RCA, cei mai mulți dintre șoferi au trecut măcar o dată prin calvarul despăgubirilor. Iar când mai vine vorba și de primit penalizări, lucrurile se complică și mai mult.
Atât asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, cât și asigurarea CASCO acoperă riscuri la care se expun conducătorii auto și mașinile lor sau ale altora, din cauza lor, scrie Avocatnet.ro.
Legea asigurărilor de răspundere civilă auto dă dreptul la despăgubiri pentru numeroase situații ce pot apărea în practică.
În general, asigurătorii trebuie să dea bani pentru a acoperi prejudiciile materiale suferite de alții de pe urma unui accident auto, dar și pentru prejudiciile care nu au un caracter bănesc.
Faptul că ai fost accidentat de un vehicul fără asigurare de răspundere civilă auto, deși șoferul lui era obligat să aibă asigurare, nu înseamnă că nu vei putea obține nicio despăgubire.
Potrivit Legii RCA, în anumite condiții, Biroul Asigurătorilor Auto din România este cel care asigură despăgubiri în astfel de situații.
Dacă firma de asigurări întârzie plata despăgubirilor RCA, trebuie să vă achite și penalități. Termenul de plată a despăgubirilor este mai mic în prezent, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a asigurărilor de răspundere civilă auto.
Dacă plătesc despăgubirile depășind termenul legal sau le diminuează în mod nejustificat, asigurătorii sunt obligați la penalități de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.
Polița CASCO este o asigurare facultativă ce protejează autovehiculul tău de furt sau Care sunt daunele pe care asigurarea CASCO nu le acoperă, chiar dacă ești sau nu responsabil de producerea acestora.
În caz de accident rutier, rudele șoferului vinovat au dreptul la despăgubiri din partea asigurătorului RCA. Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, ca urmare a unui recurs în interesul legii, că rudele șoferului vinovat de producerea unui accident pot primi despăgubiri din partea asigurătorului de răspundere civilă auto, însă aceasta nu se acordă în orice condiții.
Noua Lege a asigurărilor de răspundere civilă auto aduce iarăși în față mecanismul prin care asigurații păgubiți își pot cere despăgubirile de la proprii asigurători RCA, numai că sub numele de decontare directă.
Cunoscut în vechea reglementare ca mecanism de compensare directă, serviciul rămâne, chiar și acum, doar o opțiune pentru șoferi.
Și pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de asigurarea auto obligatorie. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat, recent, asupra posibilității de acoperire, de către asigurător, a prejudiciilor cauzate de un autovehicul parcat.
Problema a fost că asigurarea obligatorie auto vizează folosirea autovehiculului. Astfel, apăruse o întrebare dacă parcarea unei mașini, într-un garaj, pentru mai mult de 24 de ore, ar reprezenta o astfel de folosire.
CJUE a răspuns afirmativ, astfel că dacă o mașină parcată astfel produce un prejudiciu, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.
În anumite situații, și avariile produse de copacii căzuți sunt despăgubite. De-a lungul timpului, unii proprietari de mașini din zonele afectate de căderi de copaci au suferit pagube.
Însă, acest risc este acoperit de asigurarea mașinii sau proprietarii sunt nevoiți să suporte singuri cheltuielile de reparații? Vezi ce spun reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, pe avocatnet.ro!
În dimineața zilei de 31 ianuarie 2020, doi tineri au acroșat și accidentat mortal cu autoturismele două căprioare, prima în dreptul unei liziere de pe DJ 701, iar cealaltă pe DN72A, informează organele de Poliție.
„În această dimineață, în jurul orei 06:15, polițiștii din cadrul Secției Nr.13 Poliție Rurală Titu au fost informați telefonic de un tânăr de 18 ani, din localitatea Costeștii din Vale, cu privire la faptul ca a acrosat cu autoturismul o căprioară”, au precizat autoritățile statului. „În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul, în timp ce conducea un autoturism, pe drumul județean 701, din direcția Bolovani către Cornățelu, în dreptul unei liziere, ar fi acrosat și accidentat mortal o cervidă care i-ar fi apărut brusc pe direcția de deplasare”.
Ca urmare a impactului au rezultat și avarii la autoturism. Au fost contactați reprezentantii AJVPS Dâmbovița, în vederea ridicării cadavrului cervidei.
Într-un asemenea caz, organele de Poliție Rutieră constată accidentul conform normelor legale în vigoare și eliberează documentele necesare conducătorului auto, astfel încât acesta să-și poată repara mașina.
Apoi, pagubitul (asigurat CASCO) se poate prezenta la societatea de asigurări cu actele de la Poliție și cu documentele necesare deschiderii dosarului de daune, efectuează demersurile pentru deschiderea dosarului, care mai apoi își va urma cursul normal de instrumentare.