Savanții au o nouă teorie despre coronavirus, boala cumplită care a dus la decesul a peste 1.000 de români, până în acest moment. Mai multe simptome stranii constatate la unii pacienți indică faptul că boala, atunci când devine fatală, afectează mai mult decât plămânii.
Aprilie 2020. Apare descoperirea cum că tocmai cheagurile de sânge reprezintă o simptomă a Covid-19, deși se credea inițial că infecția vizează doar plămânii (pneumonie), scrie b1.ro.
Ulterior, medicii au descoperit că unii tineri au murit din cauza accidentelor vasculare cerebrale. La unii pacienți cu coronavirus s-a constatat că degetele de la picioare se înroșesc sau se învinețesc.
Toate aceste simptome au în comun o afectare a circulației sângelui. Astfel, nu mai puțin de 40% din decesele cauzate de coronavirus sunt legate de complicații cardiovasculare, deși toți arătau „cu degetul” spre o afecțiune respiratorie.
Coronavirusul poate infecta vasele de sânge. Vedem coagularea sângelui, vedem leziuni renale, vedem inflamații la nivelul inimii, vedem accident vascular cerebral, vedem encefalita (inflamarea creierului) ”, spune un alt savant.
„Dacă începeți să puneți toate datele care apar, se dovedește că acest virus este probabil un virus vasculotrop, ceea ce înseamnă că afectează [vasele de sânge]”, spune Mandeep Mehra, MD, director medical.
Teoria privind legătura dintre coronavirus și boli cardiovasculare a fost reanimată după numeroase studii. Încă din luna aprilie 2020, într-un studiu efectuat pe 191 de pacienți din Wuhan, China – epicentrul pandemiei de coronavirus – s-a constatat că 8 % dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 aveau boli cardiovasculare.
Potrivit datelor privind mortalitatea publicate de Comisia Națională de Sănătate din China, 35% dintre pacienții care au murit de COVID-19 au avut antecedente care vizau hipertensiune arterială și 17% au avut un istoric de boli coronariene, ceea ce indică o legătură între COVID-19 și bolile cardiovasculare grave, transmite sursa citată.
Coronavirusul utilizează probabil două tipuri de celule specifice din interiorul nasului pentru a intra în corpul uman, au declarat cercetătorii olandezi de la Groningen University Medical Center (UMCG), împreună cu colegii lor britanici și francezi.