China plănuiește să ia măsurile „necesare” pentru a-i pedepsi pe politicienii americani care insistă să tragă Beijingul la răspundere pentru pandemia de COVID-19, dar și alte țări care au acuzat China pentru această situație, a avertizat mass-media de stat din țara comunistă.
Presa chineză susține că sancțiunile care urmează a fi anunțate de către Partidul Comunist „vor avea impact” asupra alegerilor prezidențiale de anul acesta din Statele Unite, informează Daily Mail.
Totodată, potrivit acelorași surse, sancțiunile vor fi impuse și statului Missouri, dar și altor entități americane care au acționat în judecată China în legătură cu modul în care a gestionat pandemia de COVID-19.
Anunțul vine pe fondul declarațiilor președintelui american, Donald Trump, care a descris pe Twitter pandemia ca fiind „o molimă din China”.
As I have said for a long time, dealing with China is a very expensive thing to do. We just made a great Trade Deal, the ink was barely dry, and the World was hit by the Plague from China. 100 Trade Deals wouldn’t make up the difference – and all those innocent lives lost!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 13, 2020
Între timp, Ministerul chinez de Externe a refuzat să comenteze orice posibilitate privind eventuale represalii din partea Beijingului.
Peste 300.000 de oameni au murit din cauza pandemiei, iar peste 4,4 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus. Pandemia a izbucnit prima dată în decembrie 2019 în orașul chinez Wuhan.
Statele Unite sunt țara cel mai grav afectată de pandemie, cu peste 86.000 de decese.
Din acest motiv, statul american Missouri a acționat în instanță China luna trecută, acuzând țara comunistă că „a mințit întreaga lume în legătură cu pericolul și natura contagioasă a COVID-19”. O zi mai târziu, statul Mississippi a anunțat că pregătește o acțiune similară împotriva Beijingului.
Surse de la Beijing au declarat pentru Global Times că autoritățile chineze sunt „extrem de nemulțumite” de aceste acțiuni.
Oficialii de la Beijing ar fi descris aceste acțiuni ca fiind lansate cu rea-credință. Mai multe surse au declarat pentru presa chineză că Beijingul „nu va reacționa doar în mod simbolic, ci va lua măsuri care îi vor face să regrete”.
Sursele nu au explicat ce măsuri plănuiește China să adopte, dar au dat de înțeles că aceste măsuri ar putea influența alegerile prezidențiale din Statele Unite, care sunt programate să aibă loc în luna noiembrie.
Declarația privind alegerile a apărut doar în versiunea în limba engleză a cotidianului, nu și în cea în limba chineză, ceea ce ar putea sugera că acesta este un mesaj pe care Beijingul vrea să îl transmită Occidentului, nu propriului popor.
Donald Trump a descris noul coronavirus în repetate rânduri ca „virusul chinezesc”. Și secretarul american de Stat, Mike Pompeo, s-a referit de mai multe ori la acesta folosind termenul „virusul Wuhan”, după numele orașului în care a apărut prima dată.
Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar și specialiști în domeniu, au avertizat că o astfel de abordare nu este una corectă, dat fiind că virusul deja s-a extins la nivel mondial.