Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a susținut luni politicile de moderare a conținutului Twitter pe fondul unei lupte crescânde între platforma de socializare și președintele SUA, Donald Trump.
„Susțin Twitter în eforturile lor de a dezvolta și implementa o politică de moderare transparentă, clară și consistentă. Nu este vorba despre cenzură. Este vorba despre semnalizarea informațiilor verificabile fals sau înșelătoare care pot cauza vătămări publice, conectarea la informații de încredere sau semnalarea conținutului care încalcă politicile lor „, a declarat Jourová pentru POLITICO într-un comunicat.
Pentru prima dată săptămâna trecută, Twitter a etichetat o pereche de tweet-uri postate de Trump cu o notificare de verificare a faptelor, declanșând furori la Casa Albă. Președintele Statelor Unite a semnat apoi un ordin executiv despre care a spus că „va apăra libera exprimare”, solicitând autorităților de reglementare să reinterpreteze o lege care protejează companiile de internet împotriva proceselor asupra conținutului de pe site-urile lor.
De atunci, Twitter a lansat o etichetă de avertizare pe un tweet realizat de Trump, apoi pe unul similar publicat din contul oficial al Casei Albe, argumentând că încalcă politicile companiei cu privire la „glorificarea violenței”.
Pe de altă parte, Comisia încurajează platformele să modereze conținutul pe platformele lor. Google, Facebook și Twitter au semnat un cod de practică privind dezinformarea online, iar grupul executiv al UE este de așteptat să prezinte la sfârșitul acestui an Planul european de acțiune pentru democrație cu alte reguli privind diseminarea de știri false.
„Rolul autorităților publice nu este să interfereze cu politicile de conținut ale companiilor private, ci să se asigure că drepturile fundamentale sunt protejate atât online, cât și offline – drepturi precum libertatea de exprimare și informație, nediscriminarea, dreptul la securitate”, a spus Jourová .
Ea a adăugat: „Aceste drepturi îi protejează pe toți cetățenii, nu numai pe cei aflați la putere. În calitate de politicieni, trebuie să ținem cont și să răspundem la critici cu fapte, nu cu amenințări și atacuri”.
Acest ordin vine după ce a amenințat că închide platformele de socializare pe care le-a acuzat că au înăbușit vocile conservatoare.
Ordinul executiv vine după o dispută pe Twitter care a etichetat un mesaj de-al lui Trump ca fiind ”înşelător”
Cea mai recentă dispută a apărut după ce Twitter a adăugat pentru prima dată că mesajele lui Trump sunt ”înşelătoare” şi a vehiculat că informaţii sunt neverificate.
Ce conține ordinul executiv “pentru prevenirea cenzurii online”?
Ordinul conține câteva caracterizări a situației de monopol pe care giganții digitali o exercită asupra spațiului public american (cel avut în vedere de Președintele Trump) și, ar merita completat, asupra spațiului public global.