Liderii religioși americani l-au criticat aspru, marți, pe Donald Trump pentru că s-a pozat în fața unei biserici ținând o Biblie în mână după ce protestatarii pașnici au fost înlăturați în mod violent din zona înconjurătoare.
„A fost traumatic și profund jignitor, în sensul că ceva sacru era folosit greșit pentru un gest politic”, a declarat episcopul de la Washington, Mariann Budde, pe postul public de radio NPR.
Miliardarul republican, ai cărui susținători includ mulți creștini evanghelici, a folosit „puterea simbolică a textului nostru sacru, ținându-l în mână ca și cum ar fi o revendicare a pozițiilor sale și a autorității sale”, a spus ea, tittrează The Jakarta Post.
Biserica episcopală istorică St John se află peste strada Parcul Lafayette, care se confruntă cu Casa Albă și a fost epicentrul protestelor de la Washington începând de vineri.
Biserica a fost incendiată în timpul unei manifestații duminică seara.
Trump a făcut o scurtă vizită la biserică după ce a spus că va desfășura trupe militare pentru a aplica ordinea dacă se simte că lideri DIN nu fac tot ce pot pentru a „domina” protestele care devin violente.
Luni, protestatarii demonstrau pașnic, atunci când forțele de ordine, inclusiv poliția militară, au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa – pentru a pregăti calea pentru președinte să meargă de la Casa Albă la biserică pentru fotografii.
Protestul a fost televizat, iar reacțiile critice cu privire la imaginile au devenit virale.
Luni Trump s-a adrest la nivel național chiar înainte de vizita bisericii, în care a amenințat cu o criză militară, cea mai mare din ultimele decenii.
Sute de mii de oameni și-au demonstrat furia de la moartea din 25 mai a lui George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani, ucis de poliție în Minneapolis.
Adunările au fost în mare parte pașnice, dar unele au degenerat până la revolte.
„Pur și simplu ținând o Biblie nedeschisă, el s-a presupus că a solicitat aprobarea creștină și a presupune cea a Bisericii Episcopale”, au spus episcopii din Noua Anglie într-o declarație.
Marți, președintele și soția sa au urmat o vizită la Altarul Național Sf. Ioan Paul al II-lea din nord-estul capitalei.
„Mi se pare neplăcut și reprobabil faptul că orice instalație catolică și-ar permite să fie atât de egală folosită și manipulată într-o manieră care încalcă principiile noastre religioase”, a spus arhiepiscopul de la Washington, Wilton Gregory, într-o declarație.
Pontiful, care a murit în 2005, „cu siguranță nu ar supune folosirea gazelor lacrimogene și a alte elemente de descurajare pentru a le tăcea, împrăștia sau intimida pentru o ocazie foto în fața unui lăcaș de cult și pace”, a adăugat el.