CRITICI. Orban: Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate

CRITICI. Orban: Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate
PANDEMIE. Guvernul: Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari / Sursă Foto: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 04/06/2020, 18:14
Actualizat: 04/06/2020, 19:10

Premierul Ludovic Orban a criticat Parlamentul, la începutul ședinței de joi a Guvernului, după ce a adoptat o lege care generează o serie de cheltuieli dificil de suportat, respectiv legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă. Șeful Executivului i-a indicat ministrului Agriculturii să facă demersuri pentru a o ataca la Curtea Constituțională.

Întrebat de premier cum stă Ministerul Agriculturii cu evaluarea pagubelor pricinuite de secetă, ministrul Adrian Oros a declarat că, până la această dată, sunt centralizate suprafețe de 1,2 milioane hectare. „La această oră facem niște verificări, pentru că în unele județe se pare că se raportează suprafețe care au fost afectate sensibil egale cu suprafețele care au fost însămânate în toamnă și vrem să facem niște verificări riguroase, să fim cât mai obiectivi atunci când facem despăgubirile și să primească doar cei care merită aceste despăgubiri și pe suprafețe corecte”, a spus Oros.

„Aici va trebui să avem date cât de poate de corecte, să putem să acordăm despăgubirile. Vedeți că Parlamentul iar a făcut o nefăcută, a trecut o lege, trebuie să avem grijă. Aici trebuie să stăm tare în șa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări prin care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse, parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă față plăților”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

„Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate! Încercați să fiți mai activ în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situație în care foarte greu vom putea face față obligațiilor generate de reglementările adoptate în Parlament”, a spus premierul.

Proiectul criticat a fost adoptat miercurea trecută, în 27 mai. Atunci, deputații au decis ca despăgubirile să fie acordate producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.

Oros: Ei nu au făcut decât să arunce pe piață  lege care nu se va putea aplica niciodată

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus că legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă nu se va putea aplica niciodată: „Dimpotrivă, ce au făcut prin acea lege populistă, privind desăpăgubirile pentru secetă, necomunicând comisiile neavând acceptul Comisiei, pentru că este o schemă de ajutor de stat până la urmă, ei nu au făcut decât să arunce pe piață  lege care nu se va putea aplica niciodată și, mai mult, o să-i impiedice pe fermieri să acceseze”.

„Luați legătura cu grupul, să atacăm la Curtea Constituțională, astfel încât să nu fim în situația să nu putem pune în practică o reglementare. E îndemn pentru dvs, la dezbaterea în plen a unor legi de genul ăsta să fie prezenți miniștrii, care să vină cu toate argumentele pentru a-i convinge pe parlamentari că nu trebuie să voteze ca în an electoral, ci trebuie să voteze în funcție de niște argumente foarte solide. Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate”, a transmis premierul.

Comisia Europeană estimează că fermierii români vor reuși o medie de 4,75 tone de grâu la hectar, cu 0,9% în minus față de anul trecut.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Valul de căldură continuă! Zeci de județe în alertă, temperaturile ating cote alarmante
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914