ARHEOLOGIE. Descoperire istorică datorită tehnologiei: Cel mai mare și vechi templu mayaș – FOTO

ARHEOLOGIE. Descoperire istorică datorită tehnologiei: Cel mai mare și vechi templu mayaș - FOTO
Descoperire istorică datorită tehnologiei: Cel mai mare și vechi templu mayaș / Sursă FOTO: Revista Nature
Publicat: 08/06/2020, 12:22
Actualizat: 08/06/2020, 15:38

Arheologii și specialiștii au încercat decenii întregi să descopere urmele civilizațiilor trecute care au pierit în urmă cu zeci de secole, însă tehnologia din prezent reprezintă mijlocul prin care are loc o adevărată revoluție care scoate la iveală detalii și informații nemaivăzute, care ar fi fost obținute mult mai greu prin intermediul tehnicilor convenționale.

O nouă tehnică de teledetecție numită lidar, sau detectarea și variația luminii, poate produce modele detaliate ale oricărui teren, dezvăluind secrete ascunse de obicei de păduri și vegetație, potrivit CNN.

Această cartografiere cu laser crește viteza și scala descoperirilor arheologice și a dezvăluit acum cea mai veche și cea mai mare structură ceremonială construită vreodată de civilizația mayașă – care acoperă mai mult pământ decât Marea Piramidă de la Giza, Egipt.

Cartografierea prin laser, o tehnică revoluționară

„Este atât de uriaș pe orizontal, încât, dacă mergi pe sit, pare o parte a peisajului natural. Nu i-ai recunoaște forma dreptunghiulară. Dar datorită tehnologiei lidar a ieșit frumos”, a declarat Takeshi Inomata, profesor de antropologie la Universitatea din Arizona și autorul principal al unei lucrări despre descoperire, care a fost publicată miercuri în Revista Nature.

„Fără lidar, probabil că am fi recunoscut importanța acestui sit în cele din urmă. Dar ar fi fost nevoie de multe etape de cartografiere laborioasă a terenului”, a mai explicat specialistul.

Numit Aguada Fénix, acest sit mayaș necunoscut anterior în Tabasco, Mexic, a fost construit între 1.000 î.Hr. și 800 î.Hr. Uriașa platformă se ridică la 10-15 metri deasupra zonei înconjurătoare, cu nouă căi ferate care se extind de pe platformă.

Cel mai mare și vechi templu mayaș acoperă o sprafață mai mare decât Marea Piramidă de la Giza, Egipt

Takeshi Inomata a declarat că volumul acesteia, de 3,8 milioane de metri cubi, este mai mare decât Marea Piramidă din Giza, Egipt (2,6 milioane de metri cubi), chiar dacă are o înălțime mai mică.

Platforma ar fi fost folosită pentru ritualuri, iar echipa a găsit topoare de jad și alte obiecte prețioase în centrul acesteia, a mai dezvăluit arheologul Inomata.

„Ritualul a implicat, probabil, procesiuni pe drumuri și adunarea unui număr mare de oameni în piața dreptunghiulară. A fost un loc de adunare pentru comunitate, ceea ce i-a motivat probabil pe oamenii să o construiască”, a mai explicat acesta.

Mayașii au fost o civilizație mesoamericană care a înflorit în Mexic și America Centrală din 2000 î.Hr. până în vremea cuceritorilor spanioli din secolul al XVI-lea. Această civilizație este cunoscută cu precădere pentru piramidele înalte, în trepte, construite pe situri precum Chichen Itza.

Revoluție în arheologie

Lidar a revoluționat domeniul arheologiei în același mod în care a făcut-o descoperirea datării radio-carbonice în anii 40, a declarat Patricia McAnany, arheolog specializat în civilizația mayașă și profesor la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, care nu a fost implicată în cercetare.

Tehnica se bazează pe impulsuri cu laser, care sunt emise dintr-un avion sau o dronă, iar semnalele care sunt trsnsmise înapoi generează date. Prelucrarea imaginilor poate produce apoi modele de teren gol din care vegetația a fost îndepărtată digital.

„Liniile drepte și colțurile într-un model de teren gol sugerează elemente care au origini umane și nu geologice”, a scris McAnany într-un comentariu la studiul publicat și în Revista Nature.

Anterior, a fost nevoie de ani de lucrări de teren pentru a cartografia un mare oraș mayaș antic, cum ar fi Tikal în Guatemala și Caracol în Belize, a mai spus McAnany în comentariu.

„Mi-am petrecut mii de ore de lucru pe teren condus fiind de un localnic cunoștea terenul și tăia vegetația cu maceta pentu a putea trece”, a spus McAnany.

„Acest proces creează o grilă în care noi, arheologii, mergem pe jos pentru a localiza orice structuri prezente. Apoi, după mai multe tăieri de vegetație, puteam obsrva care sunt colțurile, forma și înălțimea construcțiilor antice iar ulterior putea fi cartografiate. Imaginile obținute prin tehnologia lidar pot oferi mai multe informații decât pot fi generate de zeci de ani de excavații arheologice convenționale”, a mai explicat aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Obligație în 5 minute. Sunt amenzi mari
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?