Grupul petrolier BP a anunţat că va desfiinţa 10.000 de posturi, în urma prăbuşirii cererii de petrol la nivel global pe fondul crizei coronavirus. Cifra reprezintă aproximativ 15% din forţa de muncă a companiei, transmit BBC şi Reuters.
Aproximativ o cincime dintre posturile care vor fi desfiinţate provin din Marea Britanie, unde BP are 15.000 de angajaţi, a precizat un purtător de cuvânt al grupului, citat de Reuters, relatează Agerpres. Grupul are, în prezent, 70.100 de posturi.
Într-un e-mail transmis staff-ului companiei, directorul general al grupului, Bernard Looney, a precizat, potrivit BBC, că preţurile la petrol au scăzut mult sub nivelul necesar pentru a face profit. „Cheltuim mult, mult mai mult decât producem. Vorbesc despre milioane de dolari în fiecare an”, a arătat Looney.
La nivel mondial, ţările au recomandat populaţiei să stea în case şi să nu călătorească ceea ce a cauzat o prăbuşire a cererii pentru petrol. Drept rezultat, costul petrolului a scăzut la mai puţin de 20 de dolari pe baril în perioada de vârf a pandemiei, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din costul de 66 de dolari de la începutul anului. De atunci, preţul a recuperat parţial din pierderi, ajungând la aproximativ 42 de dolari pe baril, comentează BBC.
Potrivit Reuters, Chevron Corp, a doilea producător american de ţiţei, a anunţat luna trecută o reducere a posturilor la nivel global cuprinsă între 10 şi 15%.
Prețul petrolului a scăzut din nou luni, după ce Arabia Saudită a anunțat că extinderea reducerilor de producție de către țările OPEC + nu va include reduceri suplimentare voluntare din partea celor mai mari trei producători din Golf, anunță Reuters.
Țițeiul Brent a scăzut cu 65 de cenți, sau 1,5%, la 41,65 dolari pe baril la 14:00 GMT, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 72 de cenți, sau 1,8%, la 38,83 dolari/baril.
Organizația țărilor exportatoare de petrol, Rusia și alți producători – grup cunoscut sub numele de OPEC + – au convenit în aprilie să reducă oferta cu 9,7 milioane barili pe zi (bpd) în mai și iunie, iar sâmbătă au decis să susțină reducerile până în iulie.
După ce extinderea a fost convenită, Arabia Saudită a mărit prețurile pentru luna iulie.
Cu toate acestea, ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat luni, într-o conferință de presă, că regatul și aliații Kuweit și Emiratele Arabe Unite nu vor aplica reducerea suplimentară de 1,18 milioane bpd în iulie, așa cum fac luna aceasta.
Prețurile mici au determinat cumpărătorii chinezi să stimuleze importurile, achizițiile celui mai mare importator de petrol din lume atingând un nivel record de 11,3 milioane bpd în mai.