Prima pagină » Coronavirus » CORONAVIRUS. Studiu: Purtarea măștilor de protecție ar putea preveni noi valuri de infectare

CORONAVIRUS. Studiu: Purtarea măștilor de protecție ar putea preveni noi valuri de infectare

CORONAVIRUS. Studiu: Purtarea măștilor de protecție ar putea preveni noi valuri de infectare
TENSIUNI. PNL: PSD depășește orice limită prin mizeria de a insinua acuzații de tortură la adresa medicilor/ Sursă foto: Pixabay

Utilizarea măștilor de protecție de către populație ar putea duce la o scădere a ratei transmiterii COVID-19 la un nivel mai ușor de controlat și ar putea chiar să prevină noi valuri de îmbolnăvire, atunci când este însoțită de măsuri de restricționare a deplasărilor atunci când este cazul, potrivit unui studiu britanic publicat miercuri.

Cercetarea, realizată de oameni de știință de la universitățile Cambridge și Greenwich, sugerează că restricțiile nu vor putea împiedica reapariția infecțiilor cu SARS-CoV-2, dar utilizarea măștilor de protecție, chiar și cele făcute în casă, ar putea reduce rata de transmitere dacă un număr mare de oameni le poartă în public, informează Reuters.

„Analizele noastre recomandă folosirea imediată și universală a măștilor de protecție de către public”, a declarat Richard Stutt, co-autor al studiului.

El a adăugat că cercetătorii au concluzionat că folosirea măștilor cu regularitate, combinată cu distanțarea socială și unele restricții, ar putea fi „o modalitate acceptabilă de gestionare a pandemiei și de redeschidere a activităților economice”, înainte de dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus.

Vineri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a modificat setul de recomandări privind gestionarea pandemiei. Astfel, agenția ONU recomandă ca guvernele lumii să le ceară cetățenilor să folosească măști de protecție în spațiile publice.

Utilizarea măștilor de protecție este eficientă pentru limitarea răspândirii COVID-19

În cadrul studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că măsura ca cetățenii să poarte măști de fiecare dată când sunt în public, indiferent de starea lor de sănătate, este de două ori mai eficientă pentru reducerea ratei de transmitere a bolii decât dacă aceștia ar purta măști doar după apariția unor eventuale simptome.

Autorii cercetării au analizat mai multe posibile scenarii, dar în toate scenariile, utilizarea măștii de către cel puțin 50% din populație ar reduce riscul răspândirii bolii, ceea ce, în timp, ar duce la relaxarea restricțiilor.

„Avem foarte puțin de pierdut dacă folosim măștile de protecție, dar câștigurile ar putea fi semnificative”, a declarat Renata Retkute, unul dintre autorii studiului.

Peste 7,2 milioane de persoane s-au îmbolnăvit la nivel mondial de COVID-19 până în prezent, iar boala a dus la moartea a peste 410.000 de oameni în întreaga lume. Cele mai afectate țări ale lumii rămân Statele Unite, Brazilia și Rusia.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele