DECLARAȚII. Șeful diplomației europene: China ar putea fi un rival sistemic pentru Uniunea Europeană, dar nu este o amenințare pentru pacea mondială

DECLARAȚII. Șeful diplomației europene: China ar putea fi un rival sistemic pentru Uniunea Europeană, dar nu este o amenințare pentru pacea mondială
DECLARAȚII. Șeful diplomației europene: China ar putea fi un rival sistemic pentru Uniunea Europeană, dar nu este o amenințare pentru pacea mondială
Publicat: 10/06/2020, 11:29
Actualizat: 10/06/2020, 11:32

China ar putea fi un rival sistemic pentru Uniunea Europeană, dar nu este o amenințare pentru pacea mondială, a declarat luni șeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

Opinia lui Josep Borell asupra ambițiilor militare ale Chinei îl pune în contradicție cu Statele Unite și unii dintre vecinii Chinei

Opinia lui Josep Borell asupra ambițiilor militare ale Chinei îl pune în contradicție cu Statele Unite și unii dintre vecinii Chinei, de la Japonia până în India, care sunt din ce în ce mai îngrijorați că Beijingul își flexează mușchiul militar din Himalaya spre Marea Chinei de Sud, notează Politico Europe.

Discuția lui Borrell cu Wang a avut loc întrucât China își consolidează aderarea legală asupra Hong Kong-ului și, în timp ce unele țări membre au solicitat UE să abordeze  dezinformarea agresivă din China și Rusia în legătură cu coronavirusul.

Borrell a spus că Hong Kong, precum și drepturile omului, au făcut parte din discuțiile „deschise și sincere”. Și printre principalele puncte de discuție a fost decizia UE de a numi China „un rival sistemic”.

„Am înțeles că pentru China să fie prezentată ca un rival sistemic este ceva care părea un pic controversat”, a spus Borell reporterilor într-o videoconferință după discuții.

Premierul chinez Li Keqiang

Dar Borrell a subliniat că nu înseamnă că UE consideră Beijingul ca o amenințare la adresa securității.

„China are o ambiție globală, dar în același timp nu cred că China joacă un rol care poate amenința pacea mondială”, a argumentat el.

„S-au angajat încă o dată că vor să fie prezenți în lume și să joace un rol global, dar nu au ambiții militare și nu vor să folosească forța pentru a participa la conflicte militare”, a adăugat el.

Câteva țări au arătat clar că sunt mult mai precaute de puterea militară din ce în ce mai mare a Chinei.

Un oficial al apărării din SUA, John C. Rood, a declarat anul trecut că China „promovează un model autoritar, care nu respectă suveranitatea altora”.

„Începi să vezi China dezvoltând baze militare de peste mări, locații de colectare a informațiilor de peste mări”, a menționat Rood.

Japonia, India, Vietnamul și Taiwanul sunt printre alte țări care și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la ambițiile militare ale Chinei. Tokyo a semnalat anul trecut că China este cea mai mare amenințare de securitate a țării – mai mare decât Coreea de Nord cu arme nucleare.

Borrell a subliniat că UE are multe puncte în comun cu China, cum ar fi sprijinul continuu acordului nuclear din Iran, din care SUA s-au retras în 2018.

Discuția de marți a fost destinată, de asemenea, să se pregătească pentru o viitoare întâlnire video așteptată la sfârșitul acestei luni între președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen și premierul chinez Li Keqiang.

Borrell a spus că summitul ar putea finaliza un document care stabilește cooperarea cu Beijing, numit Agenda 2025. El a spus că un acord de investiții „nu va fi gata pentru summit”.

Acordul de investiții are ca obiectiv UE să împingă Beijingul să-și îndeplinească promisiunile de tratament egal pentru companiile europene și să pună capăt unei practici de forțare a firmelor străine să participe la know-how atunci când operează în China.

Un summit mai mare UE-China – care a implicat lideri din țările membre ale blocului și președintele chinez Xi Jinping – trebuia să aibă loc în septembrie în orașul german Leipzig, dar a fost amânat din cauza coronavirusului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei,...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Noi imagini filmate înainte de accidentul din Pantelimon. Tinerii din Logan ar fi făcut schimb...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Mulți cred că știu răspunsul, dar se înșeală: Care e diferența, de fapt, între vehicul...
Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în...
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Ce posta pe rețelele sociale adolescentul de 17 ani care a provocat accidentul mortal din...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
Botaniștii au votat pentru modificarea denumirii unor plante, considerate rasiste