Șocul rapid și masiv al pandemiei coronavirusului au plonjat economia globală într-o contracție severă. Conform prognozelor Băncii Mondiale în perspectivele economice globale ale lunii iunie 2020, economia globală se va micșora cu 5,2% în acest an. Aceasta ar reprezenta cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare parte din economii înregistrând scăderi record ale producției pe cap de locuitor.
Activitatea economică dintre economiile avansate se anticipează să scadă cu 7% în 2020, deoarece cererea internă și oferta, comerțul și finanțele au fost puternic perturbate. Se preconizează că aceste piețe emergente și economiile în curs de dezvoltare (EMDE) vor scădea cu 2,5% în acest an, prima lor contracție ca grup în cel puțin șaizeci de ani. Se preconizează că veniturile pe cap de locuitor vor scădea cu 3,6%, ceea ce va atrage milioane de oameni în sărăcie extremă în acest an, potrivit The Asian Banker.
Lovitura va afecta cel mai tare în țările în care pandemia a fost cea mai severă și în care se bazează foarte mult pe comerțul global, turismul, exporturile de mărfuri și finanțarea externă. În timp ce magnitudinea întreruperii va varia de la o regiune la alta, toate EMDE-urile au vulnerabilități care se măresc prin șocuri externe. Mai mult decât atât, este posibil ca întreruperile în școlarizare și accesul la asistența medicală primară să aibă un impact durabil asupra dezvoltării capitalului uman.
„Aceasta este o perspectivă profund îngrijorătoare, criza poate lăsa cicatrici de lungă durată și va pune provocări majore la nivel mondial”, a declarat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreședintele Grupului Băncii Mondiale. „Prima noastră măsură de afaceri este să abordăm situația de urgență globală în materie de sănătate și economie. Dincolo de asta, comunitatea globală trebuie să se unească pentru a găsi modalități de a reconstrui o recuperare cât mai puternică posibil pentru a împiedica mai multe persoane să cadă în sărăcie și șomaj.”
Conform prognozei de bază – care presupune că pandemia se reduce suficient pentru a permite ridicarea măsurilor de atenuare internă până la jumătatea anului în economiile avansate și puțin mai târziu în EMDE, că efectele deversare globale adverse se ușurează în a doua jumătate a anului și că dislocările pe piețele financiare nu sunt de lungă durată – se estimează că creșterea globală va crește la 4,2% în 2021, în condițiile în care economiile avansate cresc cu 3,9%, iar EMDE recuperează cu 4,6%.
Cu toate acestea, perspectivele sunt extrem de incerte și sunt predominante riscurile de dezavantaj, inclusiv posibilitatea unei pandemii, tulburări financiare mai îndelungate și retragere din legăturile comerciale și de aprovizionare la nivel mondial. Un scenariu de dezavantaj ar putea duce economia globală să se micșoreze cu până la 8% în acest an, urmată de o redresare lentă în 2021 cu puțin peste 1%, cu producția EMDE contractându-se cu aproape 5% în acest an.
Se estimează că economia Statelor Unite va contracta 6,1% în acest an, reflectând perturbările asociate măsurilor de control al pandemiei. Se estimează că producția din zona euro va scădea cu 9,1% în 2020, deoarece focarele răspândite au afectat intens activitatea. Se preconizează că economia Japoniei va scădea cu 6,1%, întrucât măsurile preventive au încetinit activitatea economică.
„Recesiunea COVID-19 este singulară în multe privințe și este probabil cea mai profundă din economiile avansate de la cel de-al Doilea Război Mondial și prima contracție a producției în economiile emergente și în curs de dezvoltare în cel puțin șase decenii,” grupul de perspective ale Băncii Mondiale a spus regizorul Ayhan Kose. „Episodul actual a cunoscut deja de departe cele mai rapide și cele mai abrupte scăderi ale prognozelor de creștere la nivel mondial. Dacă trecutul este un ghid, pot exista în continuare reduceri de creștere în magazin, ceea ce implică faptul că factorii de decizie pot fi pregătiți să angajeze măsuri suplimentare pentru susținerea activității.
Secțiunile analitice din ultima ediție a perspectivelor economice globale abordează aspecte cheie ale șocului economic istoric:
O investigație a 183 de economii în perioada 1870-2021 oferă o perspectivă istorică asupra recesiunilor globale. Proiecțiile de creștere pe termen scurt sunt supuse unui grad neobișnuit de incertitudine, sunt examinate scenarii alternative
Consecințele pandemiei asupra sănătății și economiei sunt probabil mai grave în țările cu o informativitate largă. Pandemia are un puternic impact uman și economic asupra celor mai sărace țări. Fiecare regiune se confruntă cu propriile sale vulnerabilități la pandemie și criza asociată.
Recesiunile profunde ar putea face daune investițiilor pe termen lung, vor eroda capitalul uman prin șomaj și vor cataliza o retragere din legăturile comerciale comerciale și de ofertă (publicată pe 2 iunie).
Prețurile scăzute ale petrolului, care sunt rezultatul unei scăderi fără precedent a cererii, este puțin probabil să amortizeze efectele pandemiei, dar pot oferi
Pandemia subliniază necesitatea urgentă a acțiunilor de politică economică în materie de sănătate, inclusiv cooperarea globală, pentru a-și amortiza consecințele, a proteja populațiile vulnerabile și a consolida capacitățile țărilor de a preveni și de a trata evenimente similare în viitor. Este extrem de important pentru economiile de pe piețele emergente și cele în curs de dezvoltare, care sunt deosebit de vulnerabile, să consolideze sistemele de sănătate publică, să abordeze provocările pe care le prezintă informalitatea și plasele de siguranță limitate și să adopte reforme pentru a genera o creștere puternică și durabilă odată ce trece criza.
Economiile emergente ale pieței și în curs de dezvoltare, cu spațiu fiscal disponibil și condiții de finanțare accesibile ar putea lua în considerare un plus de stimulare dacă efectele pandemiei persistă. Acest lucru ar trebui să fie însoțit de măsuri pentru a ajuta la restabilirea credibilității durabilității fiscale pe termen mediu, inclusiv cele care consolidează cadrele fiscale, cresc mobilizarea veniturilor interne și eficiența cheltuielilor, precum și creșterea transparenței fiscale și a datoriilor. Transparența tuturor angajamentelor financiare guvernamentale, instrumente similare datoriei și investiții este un pas cheie în crearea unui climat investițional atractiv și ar putea face progrese substanțiale în acest an.
Asia de Est și Pacific: Se estimează că creșterea în regiune va scădea la 0,5% în 2020, cea mai mică rată din 1967, reflectând perturbări cauzate de pandemie.
Europa și Asia Centrală: Se preconizează că economia regională se va reduce cu 4,7%, cu recesiuni în aproape toate țările.
America Latină și Caraibe: Șocurile provenite din pandemie vor determina scurgerea activității economice regionale cu 7,2% în 2020.
Orientul Mijlociu și Africa de Nord: Activitatea economică din Orientul Mijlociu și Africa de Nord este prevăzută să se reducă cu 4,2% ca urmare a evoluției pieței și a pieței petroliere.
Asia de Sud: Proiectul economic în regiune se va contracta cu 2,7% în 2020, deoarece măsurile de atenuare a pandemiei împiedică activitatea consumului și serviciilor și ca incertitudine cu privire la evoluția investițiilor private de frison.
Africa Sub-Sahariană: Activitatea economică din regiune se va contracta cu 2,8% în 2020, cea mai profundă înregistrată.
Răspuns COVID-19 al Grupului Băncii Mondiale
Grupul Băncii Mondiale întreprinde acțiuni ample și rapide pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să își consolideze răspunsul pandemic. Sprijină intervențiile de sănătate publică, lucrează pentru a asigura fluxul de materiale și echipamente critice, precum și pentru a ajuta sectorul privat să continue să funcționeze și să susțină locuri de muncă. Acesta va implementa până la 160 de miliarde de dolari în sprijin financiar pe 15 luni pentru a ajuta peste 100 de țări să protejeze săracii și vulnerabili, să sprijine întreprinderile și să consolideze redresarea economică. Aceasta include 50 de miliarde de dolari noi resurse ale Asociației pentru Dezvoltare Internațională prin subvenții și împrumuturi extrem de concesionale.