PSD nu este de acord cu starea de alertă a președintelui și propune un set propriu de măsuri restrictive. Social-democrații vorbesc despre o stare „intermediară” de alertă, adică aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Musai, roșie să fie!
Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt, Lucian Romaşcanu, a declarat că partidul nu va vota decât dacă HG-ul liberalilor va ține cont de setul de măsuri pe care social-democraţii îl propun. Printre acestea, o stare „intermediară” de alertă, pe o perioadă strict limitată în timp, de 15 zile.
„Noi am decis, în primă instanţă, iar decizia finală va fi luată în cadrul Comitetului Executiv al PSD, să susţinem o stare intermediară, pe o perioadă strict limitată în timp, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi nimic mai mult”, a explicat Romaşcanu.
El a adăugat că, în acelaşi timp, este necesar ca autorităţile să poată dispune punctual, aşa cum prevede şi legea, de măsuri de siguranţă, acolo unde este necesar.
Cu alte cuvinte, „este posibilă instituirea stării de urgenţă la nivel local, iar acest lucru trebuie să fie primordial, având în vedere că nu sunt distribuite egal pe tot teritoriul României cazurile, îmbolnăvirile şi decesele”.
Printre propunerile PSD este și aceea ca starea „intermediară” de alertă „să fie de maximum 15 zile”.
Iată ce altceva mai solicită Guvernului social-democrații: „Deschiderea spitalelor pentru pacienţii non-COVID. Toate achiziţiile publice se vor face transparent cu licitaţie. Deschiderea bisericilor, foarte importantă! Şi, trebuie să fie găsită o soluţie, astfel încât hotelurile să poată beneficia de deschiderea restaurantelor din unităţile hoteliere având în vedere că începe sezonul, iar mulţi dintre cetăţenii care au achiziţionat pachete turistice le-au achiziţionat împreună cu serviciile de masă”.
Fără aceste măsuri introduse, „Partidul Social Democrat nu va vota legea trimisă în Parlament”, a avertizat Lucian Romașcanu.
Conform purtătorului de cuvânt, PSD este, în acest moment, un partid „minoritar” în Parlament: „Guvernul, cum a găsit majoritatea necesară pentru a ajunge la Palatul Victoria, va trebui să găsească majoritatea necesară şi pentru a-şi trece legile în Parlament”.
În finalul intervenției sale, Lucian Romaşcanu a lansat un atac la adresa Guvernului Orban:
„Nu i-a interesat sănătatea populaţiei, ci «tunurile» şi funcţiile publice. Care este logica deschiderii sălilor de jocuri şi nu a bisericilor, nu a spitalelor?! Să fie doar motivul că unul din consilierii domnului Orban are o afacere cu «păcănele»? Indiferent de ce spun dumnealor este necesară deschiderea de îndată a spitalelor pentru populaţie, stoparea achiziţiilor publice fără licitaţii, stoparea numirilor de chelneri şi coafeze pe funcţii bănoase în stat”.