Imunologul Anthony Fauci, unul dintre cei mai importanți specialiști din cadrul echipei de la Casa Albă care se ocupă de combaterea pandemiei de COVID-19, a declarat duminică, pentru cotidianul britanic The Telegraph, că revenirea la viața normală nu va avea loc anul acesta în Statele Unite.
Totodată, specialistul american a explicat că restricțiile de circulație din Statele Unite, mai ales cele privind traficul aerian, ar putea să rămână în vigoare în următoarele luni, potrivit CNN.
De asemenea, Fauci a explicat că pandemia ar putea avea mai multe faze, care să alterneze în perioada următoare.
„Sper să ajungem la un oarecare grad de normalitate în aproximativ un an. Nu cred că se va întâmpla toamna aceasta sau la iarnă, mai avem de așteptat”, a explicat dr. Anthony Fauci.
În contextul protestelor față de rasism care au loc în Statele Unite după moartea lui George Floyd, specialistul american a explicat că există riscul răspândirii virusului din cauza numărului mare de persoane care participă la manifestații.
El a adăugat că purtarea măștilor de protecție în timpul protestelor este o măsură bună, dar că, în orice caz, grupurile mari de oameni sunt un factor de risc pentru răspândirea bolii.
„Aș spune că într-o lume perfectă oamenii nu au nevoie să se adune în grupuri mari și să protesteze. Dar știu că o vor face. Deci, dacă tot o faceți, nu vă dați măștile jos atunci când scandați sau faceți orice în timpul demonstrațiilor”, a spus Anthony Fauci.
Oficialul a ținut să contrazică ideile potrivit cărora ridicarea restricțiilor de călătorie în alte țări ar urma să se producă în următoarea perioadă.
„Va trebui să așteptăm și să vedem. Nu cred că vom vedea o ridicare imediată a restricțiilor de acest tip. Sentimentul meu, uitându-mă la rata de infectare, este acela că restricțiile vor fi mai degrabă ridicate în câteva luni decât în câteva săptămâni”, a declarat Fauci.
De asemenea, specialistul a mai adăugat că școlile ar trebui să se redeschidă doar după ce autoritățile țin cont de situația de la nivel local. Totodată, el s-a declarat optimist în legătură cu apariția unui vaccin împotriva COVID-19.
„Nu putem să garantăm niciodată succesul unui vaccin, ar fi o dovadă de naivitate să facem acest lucru, sunt atâtea posibilități ca lucrurile să nu meargă bine. Dar din tot ce am văzut până acum din rezultatele preliminare, este foarte posibil să avem două sau trei vaccinuri care să fie de succes”, a spus el.
Săptămâna trecută, Statele Unite au depășit pragul de două milioane de cazuri confirmate de COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus. Autoritățile americane au anunțat că au identificat noi focare la nivel național, iar în unele state numărul de internări din cauza acestei boli a crescut. Peste 112.000 de oameni au murit în Statele Uite din cauza COVID-19 până în prezent.