VEȘTI BUNE. Când scăpăm de valul de ploi și de vremea rea. Prognoza meteo până la începutul lunii iulie

VEȘTI BUNE. Când scăpăm de valul de ploi și de vremea rea. Prognoza meteo până la începutul lunii iulie
Prognoza meteo de vineri, 16 octombrie 2020
Publicat: 15/06/2020, 16:09
Actualizat: 15/06/2020, 16:20

Vremea se schimbă încet-încet și revenim de la sfârșitul săptămânii la temperaturi normale pentru această perioadă. În plus, ploile se retrag în câteva zile după valurile succesive de alerte meteo și coduri galbene sau portocalii de furtuni și averse.

Pentru majoritatea regiunilor, prognoza meteo pe două săptămâni, publicată luni de ANM, este încurajatoare, mai ales pentru a doua parte a intervalului (sfârșitul lunii iunie). Va avea loc un proces de încălzire, iar în intervalul 23 – 28 iunie valorile diurne de temperatură vor fi, în medie, de 27…28 de grade, normale pentru final de iunie.

Meteorologii au explicat că vremea cu care ne confruntăm în prezent în România, cu ploi, furtuni şi grindină, nu este ceva neobişnuit în această perioadă a anului. Ei spun că ne aflăm în toiul unui sezon de fenomene severe, care se manifestă în Europa. Cu toate acestea, situaţia nu este una complet normală, întrucât studiile arată o creştere a frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteo în ultimii ani.

Prognoza meteo pe regiuni: BANAT

În prima săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic diurn va caracteriza o vreme ușor răcoroasă, media regională a temperaturilor maxime urmând a fi de 24…25 de grade în perioada 15 – 21 iunie. Ulterior, temperatura aerului va fi în creștere de la o zi la alta, astfel încât, între 26 și 28 iunie, maximele vor fi de 28…29 de grade, apropiate de normele perioadei. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză și se va concretiza prin valori de 15…16 grade.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată, astfel încât vor fi ploi, mai ales averse, ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate.

CRIŞANA

Între 15 și 20 iunie vremea va fi răcoroasă, iar media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 24 de grade. Apoi, va avea loc un proces de încălzire, iar în intervalul 23 – 28 iunie valorile diurne de temperatură vor fi, în medie, de 27…28 de grade, normale pentru final de iunie. Temperaturile minime nu vor avea variații importante în decursul intervalului de prognoză, iar media lor regională se va situa în jurul a 15 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni ale prognozei și se va concretiza prin averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate, cu precădere în intervalul 15 – 19 iunie. Ulterior, manifestările de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii mai restrânse, cu precădere în timpul după-amiezilor.

TRANSILVANIA

În primele zile ale intervalului de prognoză (15 – 21 iunie) se vor înregistra temperaturi maxime de 23…24 de grade, în medie. Ulterior, regimul termic diurn va marca o creștere ușoară, iar media regională a maximelor se va situa în jurul a 26 de grade, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru această perioadă. Media temperaturilor minime va fi de 13…14 grade, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă aversele vor fi pe arii mai extinse și importante cantitativ, îndeosebi în intervalul 15 – 21 iunie.

MARAMUREŞ

Media regională a valorilor diurne de temperatură va caracteriza, în intervalul 15 – 21 iunie, o vreme normală termic pentru această perioadă și se va situa în jurul valorii de 24 de grade. Ulterior, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât, în ultimele zile ale intervalului de prognoză, media maximelor va atinge 27 de grade. Media temperaturilor minime nocturne
nu va avea variații semnificative și se va situa în jurul a 15 grade.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămânide prognoză, însă aversele se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ îndeosebi în intervalul 15 – 19 iunie.

MOLDOVA

În intervalul 15 – 21 iunie media maximelor termice va fi de 24…26 de grade, apoi va avea loc o ușoară încălzire, iar spre finalul celor două săptămâni de prognoză se vor atinge 28 de grade. Media temperaturilor minime se va menține relativ constantă pe parcursul intervalului și se va situa în jurul valorii de 14 grade.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată până spre 22…23 iunie, dată până la care vor fi averse pe arii extinse, local importante cantitativ. Ulterior, între 25 și 28 iunie, ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

DOBROGEA

Regimul termic diurn va marca o creștere treptată pe întreg parcursul intervalului de prognoză și se va concretiza prin medii regionale ale temperaturilor maxime de 23 de grade la începutul primei săptămâni și de 27 de grade la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză.

Nopțile vor fi calde, iar la nivelul întregii regiuni media temperaturilor minime va fi de 17…18 grade, cu cele mai ridicate valori spre sfârșitul intervalului de prognoză. Aversele se vor semnala și în această regiune în intervalul 15-23 iunie, după care
probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi în diminuare.

MUNTENIA

Intervalul va debuta cu vreme ușor răcoroasă, caracterizată printr-o valoare medie regională a temperaturilor maxime de aproximativ 25 de grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât, spre finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză, se va atinge o valoare medie de 29 de grade, normală pentru sfârșit de iunie. Media temperaturilor minime va fi de 14…16 grade pe aproape întreg parcursul celor două săptămâni de prognoză.

Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată și, mai ales în intervalul 15 – 23 iunie, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate.

OLTENIA

Regimul diurn al temperaturii aerului va marca o creștere ușoară, astfel încât media termică la scara întregii regiuni va fi de 24 de grade în primele zilei ale intervalului de prognoză și va atinge aproximativ 29 de grade în jurul datei de 28 iunie, apropiată de media multianuală a perioadei. Media minimelor nu va avea variații semnificative, urmând a fi de 15 grade în prima săptămână a prognozei și de 16 grade în cea de a doua săptămână.

Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, dar îndeosebi în intervalele 15-18 iunie și 21-24 iunie aversele se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ.

LA MUNTE

Valorile termice vor fi aproapiate de mediile multianuale specifice perioadei. La nivelul zonei montane, nu vor fi variații semnificative de la o zi la alta, astfel încât temperaturile maxime se vor situa, în general, între 16 și 18 grade, cu cele mai ridicate valori spre finalul intervalului de prognoză, iar media minimelor termice va fi relativ constantă și se va situa în
jurul a 9 grade în prima săptămână și 10 grade în cea de a doua.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și, mai ales în prima săptămână, acestea vor fi mai importante cantitiativ.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună