COVID-19. Alexandru Rafila: „Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile”

COVID-19. Alexandru Rafila: „Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile”
Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu / Mediafax Foto / Eduard Vînătoru
Publicat: 16/06/2020, 01:47
Actualizat: 16/06/2020, 02:25

Profesorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat luni seară, la Digi 24 că tendințele în ce privește infectările noi cu coronavirus sunt îngrijorătoare.

Invitat la emisiunea „Jurnalul de Seară”, acesta a spus că tendința în cele patru zile care au trecut arată că nu putem fi încă relaxați în ceea ce privește epidemia și că nu trebuie să credem că „odată cu venirea verii lucrurile s-au rezolvat și pentru că am avut o situație mai bună două sau trei săptămâni, o situație mai puțin bună nu poate apărea”.

De asemenea, Rafila apreciază că numărul infectărilor de astăzi, mai redus decât în ultimele zile, se datorează numărului mic de teste realizate și că testele pozitive reprezintă 5% din total.

„În momentul în care ai multe cazuri noi decât numărul persoanelor care sunt externate, considerate externate și vindecate, evident că numărul total de persoane bolnave, practic, crește. Ăsta este adevărul și e important ca acest trend să nu dureze foarte mult încât să se acumuleze din nou un număr mare de persoane bolnave. Acum avem în jur de 5.000 de persoane care sunt internate în spital și care sunt diagnosticate cu infecția cu noul coronavirus. Am avut mai mult, am avut vreo 8.000 și sigur că și proporția de vindecări din 8.000 este mai mare decât numărul de persoane care se vindecă din 5.000 pacienți.

Dacă este o chestiune temporară, și vedem că doar ultimele patru zile sunt, practic, cu astfel de situație și dacă înregistrăm o aplatizare a curbei, a numărului de cazuri noi, atunci probabil că vom reintra pe un trend descendent al numărului global de cazuri pe care le tratăm la un anumit moment în spital.

Sigur, există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile. Ziua de astăzi nu este relevantă, cel puțin pentru mine și pentru colegii mei, cred, care lucrează în zona de sănătate publică pentru că aceste 166 de cazuri au fost identificate dintr-un număr mic de testări care se întâmplă deobicei duminica. Sunt vreo 3.600 de testări dar, totuși, dacă facem procentul, el e apreciabil. E de 5%. Deci 5% dintre testări au fost pozitive și mă refer la cazurile noi nu la toate cazurile pozitive care ar putea să includă și pacienții deja internați. 5% e un procent mare, într-adevăr și n-am mai avut de mult 5% din cazuri pozitive.

Deci nu putem să spunem că suntem relaxați și toată lumea ar trebui să fie preocupată, nu aș spune în niciun caz panicată. Asta e cea mai mare greșeală să fim panicați, să avem reacții isteroide, am mai auzit așa prin diverse zone. Nu trebuie speriați părinții ca să nu își mai trimită copiii la grădinițe, nu trebuie speriate persoanele vârstnice să nu mai iasă deloc din casă dar, pe de altă parte, trebuie să fim și responsabili și să încercăm să respectăm cele trei reguli simple pe care le tot repetăm ca pe un soi de poezie și lumea să fie conștientă că nu există niciun fel de regie pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii – «se raportează cazuri fals, mai multe sau mai puține».

(…) Mesajul către cetățeni ar trebui să fie unitar, nu uniform, ci unitar. Adică fiecare poate să își spună opinia în modul în care înțelege lucrurile sau cum crede că este mai bine, dar să nu le creem senzația că odată cu venirea verii lucrurile s-au rezolvat și pentru că am avut o situație mai bună două sau trei săptămâni, o situație mai puțin bună nu poate apărea. Și atunci trebuie să le comunicăm toți și prin exemplul personal, asta e foarte important, știți bine că exemplul personal este cheia succesului în foarte multe activități, să le demonstrăm că e bine să fie reticenți în a renunța la mască, în a sta mai apropiați de 1.5 metri de alte persoane sau că spălatul pe mâini este extrem de important atunci când vrem să evităm transmiterea unei boli”, a spus profesorul Alexandru Rafila la Jurnalul de Seară de la Digi 24.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat în ce condiții se poate ajunge la restricții din cauza răspândirii cu noul coronavirus

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că ar putea fi reintroduse măsuri restrictive în zonele în care apar focare.

 „Azi avem 166 de cazuri, dar mergem cu a treia măsură de relaxare. Vom avea o perioadă în care va urma o creștere ușoară, progresivă, nu o creștere exponențială (…) În măsura în care respectăm aceste ordine, aceste măsuri de precauție, normele de aplicare privind desfășurarea și funcționarea activităților pe care le relaxăm, atunci putem gestiona și un număr de cazuri care va crește de la o zi la alta”, a spus ministrul la Digi 24.

În ce condiții s-ar putea reveni la restricții

Tătaru a vorbit și despre condițiile în care s-ar putea reveni la măsuri restrictive.

„În condițiile în care vom vedea că există o transmitere accentuată în comunitate și vom vedea care sunt zonele cu anumită preponderență, vom interveni în acele zone, urmând ca progresiv, odată cu limitarea, să retragem aceste restricții, dar se poate și să intervenim la nivel general dacă vedem o transmitere în comunitate care este generalizată, a precizat el.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării