”În această pandemie, poate că cel mai bun lucru pe care l-am învăţat – dacă există un lucru bun – este că dependenţa de importuri din spaţiul extraeuropean, din China, din Asia şi din alte ţări care nu sunt în Uniunea Europeană, a arătat cât de vulnerabili suntem. Şi aici nu vorbim numai de domeniul sanitar, ci vorbim de absolut toate domeniile. A arătat că energia a fost esenţială în această criză de pandemie. Această energie a fost vitală, pentru că a trebuit să aprovizioneze cu energie electrică absolut pe toată lumea. Energia şi comunicaţiile au stat la baza dezvoltării economice în această perioadă”, a afirmat Popescu.
Uniunea Europeană are nevoie de o diversificarea a lanțurilor de aprovizionare, potrivit oficialilor europeni
Opinia oficialului român este similară și cu cea a mai multor oficiali europeni, care au atras atențiat în ultima perioadă că este nevoie de diversificarea lanțurilor de aprovizionare, astfel încât Uniunea Europeană să se rupă de dependența de o singură țară.
Comisarul european pentru Comerț, Phil Hogan, a sugerat în luna mai că este nevoie de o examinare a ”modului în care putem diversifica și consolida aceste lanțuri din unele sectoare, inclusiv prin înființarea unor rezerve strategice, acolo unde este necesar.”
Propunerile sale veneau după ce vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova evidenția ”dependența morbidă de China” care a ieșit la iveală odată cu această criză de COVID-19.
La nivelul șefilor de stat sau de guvern ideea de a produce mai mult în Europa a căpătat tot mai mult avânt
Și la nivelul șefilor de stat sau de guvern ideea de a produce mai mult în Europa a căpătat tot mai mult avânt, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron militând pentru o creștere a producției interne de echipamente medicale strategice.