CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel, încă un semnal de alarmă: ”Dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşală amarnic”

CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel, încă un semnal de alarmă: ”Dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşală amarnic”
Adrian Streinu-Cercel, anunț teribil pentru români, în plină pandemie de coronavirus: “La Matei Balș nu mai avem locuri disponibile!” Câți copii sunt internați în spitalul pe care îl manageriază

Criza coronavirusului este departe de a fi încheiată, a avertizat medicul Adrian Streinu-Cercel în timpul videoconferinței online ”Sănătate şi FARMA – Reacţia medicală la agresiunea pandemică”.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” consideră că a privi pandemia ca și cum a fi încheiată, în România, ar fi o greșeală care ne-ar putea costa scump pe termen lung, iar cei care pleacă de la o asemenea premisă ”se înșală amarnic”. Chiar dacă România a reușit să țină sub control această criză indusă de noul coronavirus, Adrian Streinu-Cercel consideră că monitorizarea situației medicale rămâne prioritară, tocmai pentru ca lucrurile să nu scape de sub control.

”Suntem undeva în cursul pandemiei cu acest virus SAR-Cov-2. Lucrurile sunt în desfăşurare în momentul de faţă şi dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşală amarnic. Este cât se poate de evident faptul că România a avut un succes deosebit de important până la acest moment şi dorinţa mea ar fi să nu dăm cu piciorul la acest lucru, ţinând cont de faptul că stăm foarte bine la nivelul comunităţii europene din acest punct de vedere. (…) România s-a pregătit din timp pentru că, începând cu anul 2006, a pus pe picioare un sistem la nivelul bolilor infecţioase şi dezvoltarea terapiilor intensive aferente bolilor infecţioase”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel: ”Masca de protecție va putea face diferența…”

Din păcate, măsurile de relaxare luate de autorități în timpul stării de alertă i-au determinat pe mulți dintre români să treacă în plan secund protecția personală și a celor din jur, rezultatul fiind o creștere îngrijorătoare a numărului cazurilor de infecție cu noul coronavirus în țara noastră.

Disconfortul creat de masca de protecție nu poate fi eliminat din această ecuație, însă tocmai o astfel de formă de protecție – coroborată cu igiena personală și cu distanțarea fizică – va face diferența în perioada următoare. Iar criza coronavirusului, impunând schimbări radicale în viața de zi cu zi sau în relația medic-pacient, îi va obișnui pe oameni cu ideea că trebuie să învețe să conviețuiască, pe termen lung, cu acest virus.

”Medicul poartă mască, pacientul poartă mască. Apare o distanţare inevitabilă între medic şi pacient, respectarea distanţei de un metru şi jumătate. (…) Apare o evaluare deficitară clinică la un moment dat. (…) Putem spune în momentul de faţă, cât se poate de clar, că se generează un disconfort psihic de ambele părţi, atât din punctul de vedere al medicului, cât şi din punct de vedere al pacientului şi mai mult decât atât se generează o neîncredere în actul medical. (…) Această pandemie există şi ea afectează pe de o parte pe cei care sunt cu această infecţie cu noul coronavirus, pe de altă parte afectează pacienţii cu boli cronice într-o anumită măsură, pentru că în mod evident o serie de servicii medicale s-au limitat din punct de vedere al accesului pacienţilor cronici la serviciile de sănătate”, a mai declarat medicul Adrian Streinu-Cercel în timpul videoconferinței online ”Sănătate şi FARMA – Reacţia medicală la agresiunea pandemică” organizată de Bursa, potrivit romaniatv.net.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a...
Ce preț are Andra pentru o cântare! Nelson Mondialu e foc și pară, a divulgat...
FOTO. Imagini hot cu știrista care i-a luat locul fiicei lui Anghel Iordănescu
Atrocitățile fără seamăn ale țăranilor conduși de Horea, Cloșca și Crișan. După secole de oprimare...
Absolventă de Medicină, moartă după o plimbare cu motocicleta în Bistrița-Năsăud
Becali candidează pe listele AUR și îl susține pe Simion la prezidențiale. În primăvară, patronul...
Meteorologii EaseWeather anunță o iarnă cum n-a mai fost în România: Prognoza pentru decembrie 2024,...
O femeie a rămas paralizată după o comă de 10 zile: „M-am trezit fără să...
Camping de lux în mijlocul naturii, noua modă în turism. Cât costă un sejur de...
"N-am mai dormit de când s-a întâmplat". Cătălin conducea tramvaiul care l-a ucis pe ofițerul...
Video Imagini cu dezastrul provocat de inundațiile din Ungaria. Când va ajunge viitura Dunării și-n...
A MURIT! Anunțul trist al zilei
Ce nu ai voie sa pui pe parbriz?
Pâmântul va avea o a doua lună pentru două luni. Ce este 2024 PT5, descoperit...
Cine este PRIMA FEMEIE care va merge pe Lună? Are 45 de ani!
Dunărea a făcut prăpăd în Ungaria. România e în alertă. Când ajunge viitura la noi
Oreste, căsnicie cu amantlâcuri: Lili și-a găsit un amant, eu, o doamnă bine
Ce mașină conduce Cornel de la Insula Iubirii de fapt. Imaginile cu el și Iustina...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Geta Sterp, pregătiri pentru nunta lui Iancu: „Ce fac cu atâția bani? Dar nu trebuie...
Cât câștiga, de fapt, Ionuț Varodi în Gașca Zurli pentru rolul său de bucătărașul Lulu
BANCUL ZILEI. Bulă o aburește pe una: - Cu tine nu pot să fiu decât...
Legătura dintre cultura generală și jocurile de sloturi online