Autoritățile din Chile au decis prelungirea cu o perioadă de trei luni a „stării de catastrofă”, măsură luată în lupta cu epidemia Covid-19. În baza noii legi, guvernul primește puteri sporite, care îi permit inclusiv să recurgă la forța militară, în caz de nevoie!
„Este vorba despre a proteja vieţile chilienilor”, a justificat ministrul Apărării, Alberto Espina, decizia luată. Totuși, mulți se tem că Executivul va profita acum de puterile sporite, existând riscul escaladării tensiunilor sociale.
Starea de catastrofă naţională, decretată pentru prima dată la 18 martie, permite menţinerea interdicţiei de deplasare pe timp de noapte, plus instaurarea carantinei.
Modul în care a fost gestionată epidemia, dar şi o controversă legată de metodologia de numărare a deceselor provocate de Covid-19 l-au costat funcţia pe ministrul Sănătăţii.
Jaime Manalich şi-a anunţat demisia sâmbătă, 12 iunie, locul său fiind luat de Enrique Paris, pediatru şi fost preşedinte al Ordinului medicilor.
Chile s-a numărat printre primele ţări latino-americane care au decretat o stare de urgenţă sanitară preventivă, încă din 7 februarie. Apoi, după doar câteva săptămâni, s-au închis frontierele, au fost suspendate cursurile şcolare, restrânse deplasările şi s-a aplicat o politică de depistare masivă a infectărilor.
Însă, spre deosebire de alte state din America de Sud, Chile a optat nu pentru măsura izolării generale a populaţiei, ci a aplicat carantine selective, în funcţie de focarele înregistrate. Această decizie a dat rezultate foarte bune în cartierele înstărite din marile orașe, dar s-a dovedit prea puţin eficace în zonele sărace, notează Reuters.
Statul Chile a fost lovit dur de epidemie, înregistrând 179.436 de cazuri de contaminare declarate şi 3.362 de decese, la o populație de 18 milioane de locuitori.