Alexandru Reff, Deloitte România, susține că cele mai recente previziuni privind evoluţia economică a României din partea instituţiilor internaţionale s-ar putea dovedi optimiste, în contextul în care economii mai robuste, precum cea a Italiei sau a Germaniei, se vor confrunta cu contracţii economice mai puternice.
„Economia trebuie să-şi găsească ritmul şi pentru asta are nevoie în primul rând de sprijin financiar. Există o serie de predicţii în ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului din România. Personal mă gândesc dacă aceste previziuni, de contracţie economică de 5-6 procente, nu se vor dovedi optimiste faţă de contracţiile din economii mai robuste, unde există spaţiu fiscal mai generos”, a declarat Alexandru Reff. a spus, în cadrul videoconferinţei ZF/Deloitte CFO Summit 2020.
Potrivit lui Reff, în prezent suntem în prezent în faţa unei crize financiare generate de pandemie care a schimbat economia.
„Vorbeam încă de anul trecut de o recesiune după o perioada foarte lungă de creştere economică, însă nu greşesc când cred că niciun stat nu se aştepta la ce a urmat.
Eram cu toţii îngrijoraţi de consum că fiind principalul motor al creşterii economice, iar acum vedem că acest motor se gripează, iar opinia mea este că nu ştim cum va reporni acest motor după încetarea restricţiilor.
Pe acest fundal foarte multe investiţii au fost stopate sau amânate din cauza incertitudinii, care este mai păguboasă decât nişte previziuni sumbre, dar clare”, mai susține Reff.
Se vorbeşte de o revenire economică în formă de V. Azi-dimineaţă citeam noile previziuni pentru economia din SUA, care pun sub semnul întrebării revenirea economică rapidă, din cauza posibilităţii din ce în ce mai mari că economia să se confrunte cu un nou val al infectărilor cu coronavirus.
Autorităţile din România susţin un plan european de măsuri, pe care Comisia Europeană îşi propune să îl finanţeze printr-o taxă pe cifra de afaceri a companilor în următorii ani”, a mai declarat Reff la evenimentul organizat de Ziarul Financiar.