Tunelurile dezinfectatnte aşezate la intrarea în şcoli pot constitui pericole la adresa elevilor care îşi riscă sănătatea. Autorităţile ignoră recomandările OMS.
Luca, un elev care a susţinut proba la Limba şi Literatura Română la evaluarea naţională, a fost stropit cu o soluţie dezinfectantă pe bază de clor, la fel ca şi colegii săi.
Ei au trecut printr-un tunel dezinfectant, iar mulţi dintre elevi nu au păstrat distanţa recomandată faţă de ceilalţi colegi.
Astfel de tuneluri sunt montate în faţa mai multor şcoli din Sectorul 4 din Capitală, dar şi la şcolile din judeţele Suceava şi Olt. Asta deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) susţin că tunelurile pot provoca alergii şi nu se recomandă folosirea lor.
Utilizarea acestora este recomandată printr-un ordin comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii.
Noi mergem la examen să dăm examenul, nu să ne îmbolnăvim sau să ne provoace alte iritaţii sau alergii”, a spus elevul.
La rândul său, Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş”, susţine că tunelurile dezinfectante dau o impresie de falsă siguranţă.
„E un spaţiu închis şi nu este o dovadă clară că se face dezinfecţia aşa cum ar trebui. Pe de altă parte, fiind un spaţiu închis, se poate transmite destul de uşor virusul, mai ales că, probabil cei mici se succed destul de repede”, a explicat medicul.
Acesta a explicat că soluţiile pe bază de clor pot să determine reacţii alergice, în funcţie de concentraţie.
La proba scrisă de Limbă și literatură română, prima probă scrisă a acestei sesiuni a Evaluării Naționale, din totalul de înscriși, de 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost prezenți 161.038 de candidați, iar 11.490 (6.7%) de candidați nu s-au prezentat la examen, a anunțat Ministerul Educației Naționale, luni, printr-un comunicat de presă.