SFATURI. Primii pași în scrierea unei cărți

SFATURI. Primii pași în scrierea unei cărți
Publicat: 22/06/2020, 13:29
Actualizat: 22/06/2020, 14:34

Te-ai decis să scrii o carte? Stai în fața unui ecran mare, gol și nu știi de unde și cum să începi? Editorul Simona Tănăsescu are un sfat: ”Nu te speria, nu renunța!” Și cel mai mare scriitor din lume a trecut prin asta. Înainte de a tasta prima literă gândește-te că ai idei și, cel mai important, dorința de a scrie. După, dacă nu ai o structură bine definită pentru punerea în practică a acestor idei, te putem îndruma noi. Vrei să știi ce urmează? Nu este ușor să scrii o carte, dar nimic nu este imposibil atâta timp cât există dorință.

Scrierea înainte de toate este o artă, dar în același timp, dacă vreți și o meserie căreia trebuie să i te dedici sută la sută. În plus, trebuie să știți că scrisul este mare mâncător de timp și de neuroni, dar la finalul manuscrisului veți constata ca a meritat tot efortul. Și asta pentru că, o poveste bună, dusă până la final, în jurul ei poate crea cu adevărat magie! Dar, pentru a ajunge la această performanță aveți nevoie de multă, multă disciplină atât interioară cât și exterioară. Dacă sunteți hotărâți cu adevărat să o faceți, trebuie însă să urmăriți câțiva pași.

Dintre toate, una-i cea câștigătoare!

În primul rând, așterne-ți pe hârtie toate ideile. Dintre ele, numai una va căpăta un ecou puternic în mintea voastră – cea despre doriți să scrieți cu adevărat. Puteți avea zeci de gânduri despre ce gen vreți să abordați, dar nu vă lăsați păcăliți de propria imaginație, ci scrieți despre ceva cu care rezonați.

Nu uitați însă de concept, căruia sub nicio formă nu trebuie să-i neglijăm importanța. Luați ca exemplu scriitorii străini, pentru că, din păcate, în România, deși avem mulți prozatori buni, niciunul nu a reușit să își transforme opera într-un adevărat fenomen cultural. Câteva exemple în acest sens – Dan Brown, Stephen King, Stephenie Mayer sau Simone Sierra, cea care mai are puțin și o detronează pe E.L James, creatoarea celebrei serii – Fifty Shades Of Grey.

Acest concept este extrem de important, de exemplu pentru agențiile literare din străinătate. La noi, putem spera la edituri care se respectă și care, din două manuscrise similar, îl vor alege pe cel a cărei idee este cea mai puternică.

Cum știi care îți este cea mai bună idee?

Este simplu – o vei simți în adâncul sufletului tău. Ea poate să apară dintr-o dorință pe care ai ținut-o ascunsă, dintr-o fantezie, întâmplare, situație, pasiune sau chiar dintr-o carte care ți-a plăcut sau un film pe care tocmai l-ai văzut. Uneori, un singur cuvânt poate aprinde focul unei povești absolut senzaționale.

De unde îți vine ideea genială, poate rămâne secretul tău de scriitor. Ceea ce este însă extrem de important este cum dezvolți sămânța ce tocmai a încolțit în mintea ta.

Cheia este tot la tine!

  • alege-ți personajul sau gândește-te la cum vrei să arate cartea ta. Mulți dintre scriitori de exemplu, își imaginează coperta, iar asta le dă curajul și motivația de a scrie în mod constant.
  • imaginația trebuie să-ți devină un corn al abundenței din care tu, să poți extrage tot ce îți poftește inima: nume, locații, situații în care îți pui eroii, provocări, premise secundare, principale, etc.
  • gândește inteligent și amintește-ți motivul pentru care ți-a plăcut o carte mai mult decât alta. Oare nu cumva a exista acolo un conflict mai deosebit , un moment pe care nu l-ai anticipat sau o descriere amețitoare? Nu ai nevoie să copiezi , ci doar să te gândești și la rândul tău să găsești acel „ceva „, care să îți dea nu doar mintea ci și sufletul peste cap.

Așadar, să spunem că vrei să scrii de exemplu un thriller polițist în genul celor lui James Patterson, Lee Child sau Tess Gerritsen, etc. Oprește-te! Dacă te vei folosi de ingredientele lor, toți bloggerii de carte din România vor urla că povestea ta este – un alt clișeu, asta dacă nu se vor prinde lectorii de carte sau editorii mai înainte. Cartea îți va trece nevăzută, doar pentru că ei, cei care te-au inspirat pe tine sunt mult prea populari , iar poveștile lor sunt prea familiare. Ideea este că, dacă cititorii doresc astfel de povești, îi vor cumpăra pe ei și nicidecum pe tine. Așa că, aruncă în joc altceva diferit față de ei. Asigură-te că există acel element surpriză, care îl va determina pe cititor să-ți caute cartea.

Dă-i motiv cititorului să întoarcă pagina!

Esențial pentru orice romancier (ador cuvântul acesta) este povestea. Este vorba despre acel motiv care îl determină, care îl obligă practic pe cititor să întoarcă pagina, să-și dorească ca povestea să nu se mai termine. Din fericire, există și aici reguli clare, pe care dacă le urmezi, ai toate șansele să-ți și iasă.

  • dacă ești la prima carte, două maxim trei personaje îți sunt suficiente. Mai multe, îți vor face munca mult prea grea și în plus vei întâmpina probleme grave la folosirea timpurilor verbale.
  • conturează-ți personajul sau povestea de la bun început, încă din primele pagini sau măcar din primul capitol. Creează acel incident, practic catalizatorul a tot ceea ce urmează să se întâmple.
  • documentează-te temeinic asupra perioadei în care ți se desfășoară acțiunea, a locurilor în care îți trimiți personajele, etc. Dacă subiectul tău de exemplu este fantasy, nu spune că Hera a fost soția lui Prometeu, doar pentru că acest gen literar îți permite să o faci. Indiferent ce subiect vei aborda, nu încerca să inventezi tu roata. Și asta pentru că, înaintea ta au fost alții!
  • dacă îți place de exemplu un nume folosit într-un film sau serial de succes, tu găsește altul. Dacă nu, există pericolul să cazi în penibil. Poți face eventual un joc de cuvinte din literele numelui respectiv, dacă ții neapărat să-l folosești. Ai să vezi că înafara distracției poți da naștere unui nume absolut original. La fel și în cazul locațiilor. Dacă numele acesteia există deja, să spunem că este o zonă împădurită, tu nu încerca să o faci mlăștinoasă. Cititorul imediat se va prinde și te va taxa! Nu uita că imaginația și gândirea strategică este la îndemâna ta! Nu uita că tu deții controlul! Este opera ta!
  • pune-ți personajul în fața unei provocări importante, fără însă să i-o rezolvi în capitolul următor. Dă naștere suspansului și imprevizibilului. Cel care îți va citi povestea o să fie curios să vadă dacă eroul tău va găsi ceea ce va căuta. Ea naște? El moare?…
  • asigură-te că pericolul crește, pe măsură ce umpli paginile. Acest lucru nu trebuie să se întâmple nici măcar progresiv. O poți face oricum vrei, ținând cont doar de faptul că, în primele 30-50 de pagini, personajul tău se construiește treptat iar acțiunile lui se vor baza pe ceea ce urmează să se întâmple mai departe.
  • punctul culminant și finalul cărții trebuie să te marcheze pe tine, scriitor pentru a avea același efect asupra cititorului. Încheie construind o criză majoră, urmată de o rezoluție de-a dreptul triumfătoare. Folosește-te situații diametral opuse, de bine și rău, alb și negru, soare sau nori, adevăr sau minciună, ceea ce va oferi cititorului senzația unui roman cel puțin satisfăcător. Feriți-vă de finaluri deschise, dacă nu sunteți siguri, dacă nu aveți deja în minte continuarea.

Și, un sfat important dacă vreți – ștergeți tot ceea ce vi se pare că nu merge, că nu se așterne așa cum ar trebui pe hârtie. Dacă vă doriți o poveste bună, ignorați orice amănunte nesemnificative care ar putea încărca sau încurca mintea cititorului.

Vi se pare greu? Vi se pare dificil?

Ideile nu sunt atât de greu de înțeles, deși punerea lor în practică s-ar putea să ridice anumite grade de dificultate, dar și pentru asta există soluții, atâta timp cât chiar îți dorești să ai o carte care să-ți poarte nu doar numele, ci și renumele.

Așa că, pentru a-ți fi și mai ușor, pune mâna pe o carte ce face parte din genul literar pe care vrei să-l abordezi. Deschide-o și urmărește structura poveștii, paragraf cu paragraf, dialog cu dialog și, în stilul tău unic, pornind de la structură, dă naștere propriei tale povești.

Construiește personajului tău un caracter puternic

Se întâmplă adeseori , după ce cititorul a uitat să spunem detaliile unei intrigi, să își amintească însă despre personajul cu care la un moment dat s-a identificat sau l-a detestat. Când ești pregătit să îți construiești personajul, trebuie să ții cont de două aspecte:

  • atât personajul cât și firul epic al poveștii trebuie să se răsfrângă reciproc nu doar în moduri interesante, ci și corecte. De exemplu, dacă eroului tău îi este frică de înălțime, în poveste trebuie să-i creezi mediul în care el să-și înfrunte această teamă. Astfel că, trebuie să ți-l urci fie în cel mai înalt loc, fie să-l duci într-o zonă de maxim disconfort. Dacă îl construiești de la bun început cu orice alte temeri, nu uita ca la un moment dat să îl și expui acestora sub o formă sau alta.
  • asigură-te că îți cunoști cu adevărat personajul, la fel de bine cum te cunoști pe tine. Folosește-te de subtilități, de finețuri care au darul de a împinge un nume dintr-o carte, în realitatea cititorului. Este foarte important pentru tine ca scriitor, să primești un comentariu din partea cititorului, în care îți spune că personajul X, din cartea ta, seamănă cu o persoană cunoscută. Asta înseamnă că, acea construcție de care îți spuneam, a dat roade.

Până aici cum ți se pare? Pentru astăzi, ne oprim aici. Încearcă să pui în practică aceste prime idei și vom veni în scurt timp și cu altele.

P.S.  Dacă sunteți autori debutanți și postați fragmente în rețelele de socializare, nu vă lăsați încântați de like-uri , inimioare sau alte simboluri de gen. Asigurați-vă înainte de orice că aveți o structură corectă și fluentă a subiectului. Încurajările nu înseamnă obligatoriu succes. Pentru ca o poveste să meargă cât mai departe are nevoie de mult mai mult decât zece inimi…

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...