Persoanele infectate cu coronavirus, asimptomatice sau ușor simptomatice, vor sta internate în spital doar zece zile, fiind trimise apoi în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, luni seară, la Realitatea Pus.
Acesta a precizat că, în cursul zilei de marți, 23 iunie, va semna ordinul prin care persoanele infectate cu noul coronavirus cu Covid-19 care sunt asimptomatice sau ușor simptomatice vor fi internate timp de zece zile.
Dacă rămân asimptomatice sau cu simptome ușoare și după 7 zile, în a 10-a zi sunt externate și izolate la domiciliu, sub supravegherea medicului.
La mijlocul lunii mai, prof. Laura Stifter a lansat în mediul online o petiţie prin care cere autorităţilor din sănătate ca persoanele cu simptomatologie uşoară sau asimptomatice să poată fi tratate la domiciliu.
„În mass media vedem o mulţime de cazuri de persoane ţinute cu săptămânile în spital, împotriva voinţei lor doar pentru că testele nu le ieşeau încă negative. Această situaţie este traumatizantă psihologic pentru pacienţi”, a spus prof. Laura Stifter, potrivit Mediafax.
Propunerea este pentru cei care nu doresc să fie internaţi în spital. Prof. Stifter este convinsă că, în contextul actual, mulţi vor ascunde faptul că au simptome de teama de a fi internaţi contra voinţei lor. În plus, sistemul sanitar ar putea redirecţiona resursele spre cazurile grave, susține aceasta.
Societatea Internațională de Hemostază și Tromboză recomandă administrarea de tratament anticoagulant, încă de la începutul infecției cu coronavirus, chiar și pentru persoanele care nu sunt vulnerabile în fața bolii COVID-19. Acerst tratament împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Specialiștii sunt de părere că acest tratament ar trebui administrat tutoror pacienților care suferă de COVID-19, inclusiv celor asimtomatici, sau care nu au simptome severe.