Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea legii nr. 227/2015 în vederea acordării de facilități conducătorilor auto care își desfășoară activitatea în transportul de marfă și de călător fost depusă la Biroul Permanent al Senatului. Proiectul de lege prevede ca persoanele fizice angajate ca și conducători auto la firmele de transport de marfă și de călători să aibă un salariu minim de 3.000 de lei și să beneficieze de scutire de la impozitul pe venit.
Numărul șoferilor profesioniști a scăzut în toată Europa în ultimii ani
În expunerea de motive se arată faptul că numărul șoferilor profesioniști a scăzut în toată Europa în ultimii ani, iar studiile pentru perioada următoare arată că majoritatea șoferilor se apropie de vârstă pensionarii. În aceste condiții, conducătorii auto profesioniști din România vor fi atrași să lucreze în Occident, pe salarii mai mari.
Pe de altă parte, problema deficitului de șoferi profesioniști este semnalată și în țară noastră. Astfel, potrivit specialiștilor din industrie, în România lipsesc circa 45.000 de șoferi de camion și autobuz, motiv pentru care mulți operatori de transport, de marfă sau de călători, nu pot utiliza întreg parcul auto deținut. De aici decurg consecințele privind diminuarea activității economice potențiale și a taxelor/impozitelor plătite la bugetul de stat. Iar această tendința se va accentua în contextul crizei „Covid-19”, se mai arată în expunerea de motive.
În aceste condiții, la nivelul Uniunii Europene se pot identifica deja diferite facilități acordate șoferilor profesioniști sau familiilor acestora și acest lucru ar trebui făcut și în România.
Pentru a beneficia de facilitate, angajatorii trebuie să realizeze cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din transporturi
Proiectul de lege prevede că, de la dată intrării în vigoare a legii și până la 31 decembrie 2028, persoanele fizice angajate că și conducători auto la firmele de transport de marfă și de călători să aibă un salariu minim de 3.000 de lei și să beneficieze de facilități fiscale similare celor valabile pentru angajații din domeniul construcțiilor – scutire de la impozitul pe venit, precum și de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, fiind însă considerați asigurați în sistemul public. La fel că în construcții, pentru a beneficia de facilitate, angajatorii trebuie să realizeze cel puțîn 80% din cifra de afaceri totală din transporturi.