Un număr de 15.275 de contestaţii au fost depuse după afişarea primelor rezultate obţinute de candidaţii prezenţi la probele Evaluării Naţionale. Cele mai multe contestaţii au fost depuse în Capitală şi în judeţele Constanţa şi Dolj.
Conform Ministerului Educaţiei Naţionale, numărul contestaţiilor este mai mic decât în ultimii doi ani: în 2019 au fost depuse 21.509 de contestaţii, iar în 2018 – 23.761.
Din totalul celor 15.275 de contestaţii, la proba scrisă de Limba şi literatura română au fost depuse 9.030, la Matematică – 5.991, iar la proba de Limba şi literatura maternă – 254 de contestaţii.
Cele mai multe contestaţii au fost depuse în Capitală (2.861) şi în judeţele Constanţa (806), Dolj (730) şi Prahova (710), iar cele mai puţine – sub 100 de contestaţii – în judeţele Tulcea (76) şi Satu Mare (85).
Soluţionarea lucrărilor contestate va avea loc între 22 şi 26 iunie, rezultatele finale urmând a fi făcute publice sâmbătă, 27 iunie.
Eugen Ilea, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți și Cristina Tunegaru, profesoară de română, au vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre examenele de la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020.
„Departajarea o face un calculator. Contează foarte mult și cum au știut părinții cum să bifeze căsuțele în formularul respectiv. Au fost și părinți care au bifat greșit, la Evaluarea Națională, în anii trecuți.
„Am simțit pe pielea noastră ca părinți…”
„Având în vedere situația de față, vezi Doamne, ar fi fost oferite subiecte mai puțin dificile…NU e adevărat, nu este cazul!
Am discutat cu un profesor de specialitate, de matematică și au avut nivel de dificultate la fel sau mai greu.
Online-ul nu a fost ceea ce s-au așteptat profesorii. Am simțit noi pe pielea noastră, ca părinți. Totuși uitați că rezultatele sunt pe măsură, deși am trecut prin această perioadă de stat acasă, de educație online”, a spus Eugen Ilea, la GÂNDUL LIVE.