RAPORT BNR. Standardele de creditare pentru toate tipurile de credite vor fi înăsprite în perioada următoare

RAPORT BNR. Standardele de creditare pentru toate tipurile de credite vor fi înăsprite în perioada următoare
CA al BNR se reunește în ședința de politică monetară
Publicat: 24/06/2020, 12:49

Creditele de consum acordate populaţiei dar şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor vor fi afectate.

Creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor, cele mai afectate

Băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.

„În contextul pandemiei COVID-19, ce a luat amploare în România începând cu luna martie a anului 2020, piaţa creditului a înregistrat modificări importante în T1 2020. Aşteptările pentru trimestrul următor (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendinţe, dar într-o manieră mult mai pronunţată. În T1 2020, o pondere moderată a instituţiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite s-a redus. Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM. Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii populaţiei (pentru ambele tipuri de credite) şi al cererii IMM pentru credite pe termen lung”, se spune în raportul BNR.

Standardele de creditare şi termenii contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi

Standardele de creditare au devenit mai restrictive în T1 2020 în sectorul companiilor nefinancuare, pe fondul înăspririi acestora atât pentru IMM, cât şi pentru corporaţii, pentru toate tipurile de scadenţe. Pentru T2 2020, instituţiile de credit (în procent net de peste 54%) estimează că standardele de creditare şi termenii contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi într-o anumită măsură.

Conform BNR, termenii creditării au înregistrat evoluţii eterogene în primul trimestru din aceste an. O parte dintre termeni s-au menţinut neschimbaţi, în timp ce spread-ul ratei medii de dobândă a creditului faţă de IRCC/ROBOR s-a relaxat, iar plafonul maxim pentru valoarea creditului, prima solicitată pentru creditele mai riscante şi scadenţa maximă s-au înăsprit.

Cererea de credite din partea companiilor, în ansamblul lor, s-a diminuat în T1 2020. În structură, evoluţiile au fost similare celor la nivel agregat, cu excepţia creditelor pe termen scurt din partea corporaţiilor unde un procent mic de bănci (procent net de 1%) au declarat că cererea pentru acest tip de credite a crescut. Pentru T2 2020, băncile estimează o diminuare a cererii
de credite din partea companiilor, în special a IMM.

Pe sectorul populaţiei, în primul trimestru al anului 2020, o proporţie însemnată a instituţiilor de credit au semnalat o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (procent net de 12,1%), cât şi în cazul împrumuturilor de consum (procent net de 21,4%). Băncile estimează pentru trimestrul următor (T2 2020) continuarea tendinţei de înăsprire a standardelor de creditare (procent net de 44,9% asociat creditelor imobiliare, procent net de 59,9% asociat creditelor de consum).

Termenii creditării în cazul împrumuturilor imobiliare, instituţiile de credit au raportat o înăsprire asociată ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar (procent net de 4,1%)

În ceea ce priveşte termenii creditării în cazul împrumuturilor imobiliare, instituţiile de credit au raportat o înăsprire asociată ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar (procent net de 4,1%), în timp ce pentru creditele de consum întărirea condiţiilor de creditare s-a datorat atât termenilor referitori la gradul de îndatorare (procent net de 17,7%), cât şi celor ce vizează plafonul maxim pentru valoarea creditului (procent net de 17,7%).

Instituţiile de credit au raportat pentru T1 2020 scăderea moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populaţiei (procent net de -30% pentru creditele imobiliare, procent net de -42% pentru cele de consum). Aşteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de declin al cererii de împrumuturi atât în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (procent net de -88%), cât şi în cazul creditelor de consum (procent net de -86%).

Băncile au raportat o creştere a ponderii solicitărilor de credite respinse în T1 2020, în cazul ambelor categorii de credite acordate populaţiei (procent net de 20,7% pentru creditele imobiliare, procent net de 13,9% pentru cele de consum).

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată