RECYCLE NOW. Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești: Avem cadru legal privind reciclarea, dar nu se aplică. Amenzile sunt soluția în acest caz

RECYCLE NOW. Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești: Avem cadru legal privind reciclarea, dar nu se aplică. Amenzile sunt soluția în acest caz
RECYCLE NOW. Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești: Avem cadru legal privind reciclarea, dar nu se aplică. Amenzile sunt soluția în acest caz. Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 25/06/2020, 19:05
Actualizat: 25/06/2020, 19:17

Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești, a vorbit joi în cadrul conferinței Recycle Now, organizată de GÂNDUL, în parteneriat cu GreenPoint, despre industria reciclării din România.

Acesta a declarat că în România există un cadru legislativ referitor la reciclare, însă cea mai mare problemă este modul în care legile sunt aplicate. El a mai spus și că în România este important să se aplice amenzi atunci când nu sunt respectate legile privind reciclarea deșeurilor.

„Problema aceasta, a cadrului legislativ, eu o consider un fals nod gordian. Să știți că un cadru legislativ există. Avem legi europene transpuse, le avem de mult timp, problema stă în partea de aplicare a cadrului legislativ, care nu se întâmplă întotdeauna. Acum, să nu credeți că țările vecine, de gintă europeană, se duc cumva și duc ofrande în pădure zeiței Diana sau lui Artemis. Diferența dintre noi și restul țărilor este de ani-amendă. Oamenii aceia au învățat că trebuie să aplice amenzi și o fac. Nouă ne este frică să aplicăm amenzi, ne este frică pentru că de foarte multe ori nu dorim să supărăm pe nimeni, ne este frică de ce se poate întâmpla cu business-urile noastre. Să știți că nu se întâmplă nimic. Pur și simplu se balansează piața și se echilibrează indiferent ce se întâmplă. Trebuie să aplicăm amenzi, trebuie să aplicăm legea, indiferent cum este ea. Dacă trebuie să reciclăm, sortarea selectivă există de mulți ani transpusă în lege. Colectarea selectivă există, doar că nu se aplică. Sunt perfect de acord că poate nu este totul armonizat, dar lucrurile pot fi armonizate. Putem avea discuții pe tema aceasta. Dar nu putem sta mereu prinși într-o astfel de situație în care vrem să facem lucruri dar nu știm când să le începem. Le avem, trebuie să aplicăm, actorii de pe piață le vor respecta până la urmă”, a spus Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith Paper Zărnești.

Totodată, acesta a mai vorbit și de implementarea unui sistem-depozit în industria reciclării.

„Sistemul depozit nu este o chestie nouă, iar noi, fiind un popor francofon, mă uit că ne-a izbit foarte puternic acest sindrom al lui Buridan. Noi, săracii, măgari fiind, stăm și pierim între o găleată de ovăz și una de apă, pentru că nu știm ce să facem. Cred că ar trebui să lăsăm aceste lucruri, piața se echilibrează. Sistemul perfect nu există, asta e o utopie. Ar trebui să perfectăm, trebuie să schimbăm puțin spre un management japonez, să mergem spre lucruri perfectibile. I-am dat drumul și văd pe parcurs cum merg lucrurile”, a spus Bădălică la Recycle Now.

Adrian Bădălică: Trebuie să cumpărăm carton din străinătate, pentru că nu avem suficient

Adrian Bădălică a mai explicat că firma sa este nevoită să importe aproximativ 20% din cartonul necesar din străinătate, dat fiind faptul că nu poate procura întreg necesarul din România, ca urmare a nivelului scăzut al colectării selective.

„Voința poate fi impactată de multe lucruri. Nouă ne este frică de schimbare, iar ăsta e un lucru perfect uman. Tuturor ne este frică, dar vine momentul în care trebuie să faci lucrul ăsta, iar noi nu mai suntem în situația în care să nu facem lucrul ăsta. Vedem că lucrurile nu merg, vezi foarte bine că nu se colectează, pentru că de reciclat se reciclează, cu ajutorul importului, noi cumpărăm lunar 4.000 de tone de carton din afară. Consumăm 20.000 pe lună, iar 20% trebuie să le cumpăr din afară, pentru că nu le am. Cadru legislativ există ca să avem acele tone, dar trebuie aplicat.

În ceea ce privește deșeurile din salubritate, noi consumăm 800 de tone pe zi. Din aceste 800 de tone pe zi, în fabrică introducem din salubritate zero. Pentru că deșeul vine extrem de murdar, nu ai ce să faci cu el. Pentru că toată lumea aruncă alandala. Oamenii chiar dacă vin să le ridice le iau și ei alandala. Salubriștii ar trebui să nu mai ridice deșeurile dacă vin așa. Și oamenii ar înțelege. În perioada pandemiei lumea a învățat și s-a schimbat la 180 de grade. Comportamentul oamenilor se poate schimba total în 30 de zile. Eu zic că un om care va sta cu gunoiul la nas se va schimba”, a declarat Adrian Bădălică la Recycle Now.

Bădălică: Oamenii vor sorta deșeurile dacă îi va costa absența sortării

Adrian Bădălică a adăugat că dacă cetățenii ar fi nevoiți să plătească mai mult dacă nu colectează selectiv, atunci aceștia s-ar acomoda și ar sorta deșeurile. Totodată, el spune că și autoritățile locale au o responsabilitate în acest sens.

„Dacă mâine oamenii ar fi puși în situația de a plăti mult pe deșeul menajer, veți vedea că toți vor sorta cum trebuie. Dacă primăriile vor vedea că nu vor mai avea deloc bugete și vor fi penalizate, își vor angaja niște oameni capabili sau vor investi în niște zone care să le permită sortarea. În mediul privat s-a făcut sortarea direct de la fiecare persoană, de la cetățean. Și s-a dovedit a fi un proces care merge. Și salubritățile pot să facă asta. Trebuie aplicate amenzi până când oamenii învață.

Cred că situația asta între primării și salubrist este una extrem de simplă și se poate discuta la o cafea între doi manageri. Nu cred că e necesar să se plimbe o mașină de cinci ori pe săptămână să ridice o pubelă goală. Suntem într-o lume a marilor date, în care ne putem folosi de ceea ce avem din punct de vedere informatic și să trimitem doar atunci când e nevoie. Natura omului e să fie leneș. Dacă e are opțiunea să arunce, își va menține această opțiune fiindcă nu are de ce să fie mai deștept. Când ai de toate nu ești deștept. Când ești asuprit începi să fii mai deștept”, a spus Bădălică.

Adrian Bădălică: Gropile de gunoi nu ar trebui să existe

Reprezentantul DS Smith Paper a mai declarat că gropile de gunoi nu ar trebui să existe în România și a dat industria hârtiei drept exemplu privind economia circulară.

„Nu poți discuta despre economie circulară dacă discuți despre gropi de gunoi. Gropile de gunoi nu trebuie să existe. Referitor la principiul economiei circulare, eu vă spun că se aplică în hârtie de vreo 30 de ani. Industria hârtiei merge pe acest principiu al economiei circulare. În România se pot face foarte multe lucruri dacă suntem consecvenți și nu ne plângem atât. Eu am doar cuvinte de laudă la adresa Ministerului Mediului, care a început să fie consecvent și chiar insistent în anumite direcții și răspunde chiar la provocările pe care noi le lansăm destul de des. Sunt deschiși la dialog și am impresia că toți vor învăța să ceară și părerea oamenilor care fac asta zi de zi”, a declarat Bădălică.

Conferința digitală LIVE „Recycle Now”, organizată la la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu GreenPoint și moderat de Emma Zeicescu, host Gândul LIVE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar