Pandemia de COVID-19 este „departe de a se fi încheiat” şi „chiar prinde viteză”, a avertizat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Ghebreyesus.
Organizația internațională solicită întregii lumi să acţioneze de urgență fără a aştepta un vaccin, potrivit Reuters
„Unele țări se confruntă cu o reapariție a cazurilor pe măsură ce încep să își redeschidă economiile și societățile. Majoritatea oamenilor rămân neîncrezători. Virusul mai are încă mult spațiu de înaintare. Cu toții vrem ca acest lucru să se termine. Cu toții vrem să ne continuăm viața. Dar realitatea este asta: nici măcar nu este aproape momentul în care pandemia va trece”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă online.
Potrivit șefului OMS, mâine se împlinesc şase luni de când au fost primite primele rapoarte despre un grup de cazuri de pneumonie cu cauză necunoscută, în China.
Când lucrurile păreau să reintre în normal în China, prima țară lovită de epidemia devastatoare cu noul coronavirus, evoluțiile de ultimă oră arată iarăși o situație scăpată de sub control. Autoritățile de la Beijing au trecut la măsuri dure la doi pași de capitala țării.
China a plasat duminică în izolare aproape jumătate de milion de persoane care locuiesc în proximitatea capitalei sale, Beijing, relatează BBC News.
Restricțiile au intrat în vigoare în provincia Hebei, după o creștere semnificativă a cazurilor de coronavirus.
După apariția pandemiei în China la sfârșitul anului trecut, China a reușit să țină sub control coronavirusul, însă, pentru a evita un al doilea val, chiar și micile creșteri sunt luate foarte în serios de autoritățile de sănătate din țară.
Omenirea a depăşit duminică pragul de 10 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, potrivit unei statistici realizate de AFP. Numărul deceselor se apropie de 500.000 la nivel global, scrie NY Post.
Situația depășește cele mai negre scenarii, iar criza COVID-19 este departe de final: asistăm în prezent la o accelerare a pandemiei de COVID-19, mai ales în cele două Americi, pe fondul temerilor legate de „al doilea val” al contaminărilor şi de reintroducerea unor măsuri parţiale de izolare a populaţiei.