Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters.
Cable TV, citând o sursă neidentificată, a informat că legea a fost adoptată în unanimitate de Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ chinez.
Adoptarea legii va spori tensiunile din relaţia Chinei cu SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale, care consideră că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat hub-ului financiar global la 1 iulie 1997.
Textul legii nu a fost încă publicat. Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine, scrie Agerpres.
În cursul lunii iunie, agenţia oficială chineză de presă Xinhua a dezvăluit o parte din prevederile acestei legi, printre care faptul că aceasta va înlocui legislaţia actuală din Hong Kong, iar prerogativa interpretării aparţine organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului.
Este de aşteptat ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a „supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului.
Se preconizează ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiţi de liderul pro-Beijing al oraşului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În prezent, judecătorii de rang înalt sunt alocaţi conform unor liste de membri prin sistemul judiciar independent din Hong Kong.
Nu se cunoaşte încă ce activităţi specifice vor fi încriminate, cât de precis vor fi definite sau ce pedepse vor fi prevăzute.
The South China Morning Post, citând o sursă anonimă, a declarat că Xinhua va publica marţi după-amiază detalii despre lege.
Poliţia a interzis mitingul din 1 iulie din acest an cu ocazia aniversării predării din 1997, fiind invocate restricţii generate de combaterea epidemiei noului coronavirus.
Departamentul de Stat american a anunţat luni încetarea exporturilor de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong, în semn de protest faţă de creşterea controlului autorităţilor de la Beijing asupra acestui teritoriu autonom, transmite AFP.
„Nu mai putem face diferenţa între exportul acestui (tip de) material către Hong Kong şi restul Chinei”, a afirmat într-un comunicat secretarul de stat american Mike Pompeo.
Şeful diplomaţiei americane a invocat „securitatea naţională americană”, explicând că nu doreşte „să îşi asume riscul ca acest (armament) să cadă în mâinile” armatei de la Beijing „al cărei obiectiv principal este menţinerea dictaturii Partidului Comunist Chinez prin toate mijloacele necesare”.
Această decizie se referă la armamentul şi echipamentele americane de apărare care, pentru a fi exportate, au nevoie de acordul Departamentului de Stat şi care nu trebuie să facă obiectul unei opoziţii din partea Congresului
Totodată, executivul american va „lua măsuri pentru a impune, în ceea ce priveşte Hong Kong-ul, aceleaşi restricţii privind tehnologiile americane de apărarea sau cu dublă utilizare, civilă şi militară, pe care le impune Chinei”.
„De vreme ce Beijingul consideră Hong Kong-ul drept „o ţară, un sistem” şi noi trebuie să procedăm în acelaşi fel”, a susţinut Pompeo.