Gigantul european Airbus a anunțat marți că plănuiește să concedieze 15.000 de persoane în următorul an ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, care a dus la o paralizare a traficului aerian timp de câteva luni.
Compania face eforturi pentru a contracara efectele crizei, care a dus la o scădere de 40% a cifrei sale de afaceri, prin intermediul unor ajustări de personal și al ajutoarelor de stat primite din partea unor guverne europene, informează Reuters.
Cu toate acestea, compania poartă în continuare negocieri cu guvernele europene, dar și cu sindicatele, acestea din urmă opunându-se categoric concedierilor în masă.
O restructurare similară decisă în 2008 de companie a dus la proteste și greve în rândul angajaților Airbus.
„Va fi o bătălie de proporții pentru salvarea locurilor de muncă”, a spus Francoise Vallin, de la sindicatul CFE-CGC.
Cel mai mare producător de aeronave din Europa a anunțat că va restructura 5.000 de locuri de muncă în Franța, 5.100 în Germania, 900 în Spania, 1.700 în Marea Britanie și încă 1.300 în alte state până la jumătatea anului viitor.
De asemenea, încă 900 de locuri de muncă ar urma să fie restructurate la unitatea Premium AEROTEC din Germania, însă compania a hotărât să renunțe la acestea înaintea pandemiei.
Sindicatul Unite din Marea Britanie a descris decizia conducerii companiei ca fiind „vandalism industrial”. De asemenea, Force Ouvriere, un sindicat din Franța, a anunțat că se va opune oricărei măsuri de acest tip.
În Franța, Guvernul a anunțat că nu este mulțumit de decizia companiei cu privire la concedierile colective. Anunțul vine în contextul în care președintele Emmanuel Macron a anunțat recent un pachet de sprijin pentru industria aviatică în valoare de 15 milarde de euro.
„Numărul de concedieri anunțate de către Airbus este excesiv. Ne așteptăm ca Airbus să facă uz de toate pârghiile puse la dispoziție de Guvern pentru a reduce acest număr”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului francez al Finanțelor.
Compania Airbus a refuzat să excludă total concedierile, dar a anunțat că este dispusă să se axeze în primul rând pe plecările voluntare, pensionări anticipate și alte măsuri similare.
Directorul companiei, Guillaume Faury, a declarat că Airbus nu are vreo altă soluție pentru a face față crizei.
„Este realitatea cu care ne confruntăm și încercăm să oferim o perspectivă pe termen lung companiei”, a spus acesta.
Faury a mai adăugat că Airbus ar urma să mai adopte o serie de ajustări minore, dar nu a dat detalii în acest sens.