Parchetul Militar București a emis un comunicat potrivit căruia, în urma unei anchete complexe, 15 persoane au fost arestate sub acuzația de implicare într-un dosar de contrabandă cu țigări. Este vorba despre angajați civili și cadre militare din Ministerul Apărării Naționale.
Informațiile făcute publice de reprezentanții Parchetului Militar București transmit că investigația penală a demonstrat o ”activitate infracțională” a unui grup format din mai multe persoane, unele dintre ele fiind chiar cadre militare.
„În cauză a fost efectuată o investigație penală complexă care s-a soldat cu administrarea unui ansamblu probator din care au rezultat activități infracționale ce au constat în producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare (tutun pentru fumat), deținerea și comercializarea acestor produse, în afara unui antrepozit fiscal autorizat, fapte ce au intrat in scopul unui grup infracțional organizat”, se precizează în comunicatul emis de Parchetul Militar.
Gruparea infracțională organizată a acționat pe raza județelor Călărași, Ialomița, Prahova, Bacău și București, fiind formată din persoane civile și cadre militare angajate ale Ministerului Apărării Naționale.
Structura de organizare a grupării era una piramidală, spun anchetatorii, fiecare membru având un rol determinat, dar acționând și interdependent.
”Aceasta era structurată piramidal, pe mai multe paliere, fiecare membru având roluri determinate în cadrul grupului, dar acționând interdependent, prin alăturarea eforturilor într-un consens ilicit așa încât toți membrii grupului au obținut, în final, foloase patrimoniale ilicite importante”, se mai arată în comunicat, potrivit Mediafax.
Periodic, liderii grupului infracțional din Bulgaria cantități importante de tutun frunze. Tutunul era, ulterior, prelucrat în locuri special amenajate la locuințele acestora, ”prin intermediul unor utilaje de mărunțire confecționate artizanal, transformându-l în tutun pentru fumat, în condiții improprii obținerii unor produse destinate consumului”.
Tutunul pentru fumat era comercializat prin intermediul unor anunțuri create pe platformele web de comercializare, precum și pe site-urile de socializare, cu prețuri cuprinse între 120 și 150 de lei/kg, în funcție de calitatea procesării.
Dosarul de urmărire penală a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu.