Gabriel Păun, director Animals International, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre Regulamentul pentru bunăstarea animalelor, atât de necesare, mai ales pe timpul caniculei. În același context a avut o intervenție, la GÂNDUL LIVE, și Mary Pană, președintele ACEBOP (Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine din România).
„Bine v-am regăsit. Avem un regulament pentru bunăstarea animalelor, la transportul lor, încă din 2005. Legea la care am lucrat cu dl. Cîțu și Oros era excelentă și mă așteptam după dezastrul de la Midia…
Am stat împreună cu dl Oros și am prezentat această lege excelentă, mai bună decât regulamentul european. Legea s-a alterat în ultimele luni în Parlament, a devenit mai slabă decât regulamentul și riscăm un infringement direct.
Vara e atât de cald, de la 1 iulie – 15 septembrie, dar și pe timpul croazierei pe mare. Legislația se referă și la destinație. Ori o destinație Golf Persic, Kuweit este acoperită de regulamentul european.
Pe timpul verii, când acolo temperaturile nu scad sub 30 de grade, sunt zile cu 50 grade la umbră, hai să suspendăm pe timpul verii și să exportăm carne în loc de animale. E mai bine să exportăm produse cu valoare adăugată, nicidecum animale vii și locuri de muncă și mai au și abatoarele cu ce să lucreze.
E clar că una e să exporți produse cu valoare adăugată. Treaba cu suspendarea pe vară a dispărut din lege. Indiferent câte grade sunt afară și indiferent cât durează transportul, nu se permite când temperatura depășește 30 de grade. Întotdeauna în camion sunt cu 5 grade peste ce este afară. Niciun vapor sau camion nu are aer condiționat.
Să știți că lucrurile stau altfel în momentul în care fermierul care și-a crescut animalele. În momentul în care a fost confruntat de mine cu imaginile din Palestina, Kuweit, Qatar a fost devastat, a fost supărat pe sistem, că îl forțează să își dea animalul să sufere asemenea tragedii pe mare. Fermierii adevărați nu vor ca animelele lor să sufere în halul ăsta. Ministerul Agriculturii a eșuat să asigure o piață în România. În fiecare dintre noi există o parte rațională și o parte emoțională”, a declarat Gabriel Păun la GÂNDUL LIVE.
„E un început bun, demonstrează că România se ocupă de bunăstarea animalelor. Acest schelet legislativ va fi îmbrăcat ulterior cu normele de aplicare. Vor fi chemați la discuții toți, transportatorii, ONG-urile etc.
Pe lângă personalul veterinar, obligatoriu în condițiile de caniculă, autoritatea va crea o bază de date pentru toți cetățenii să vadă cine este personalul abilitat să însoțească transportul de animale. Pe cale rutieră se asigură condiții de temperatură care să nu afecteze animale, pe cale navală se reduce densitatea foarte mult și acest lucru se demonstrează prin imagini video.
Vom vedea dacă animalele sunt sănătoase, tunse, dovezile vor fi păstrate 6 luni. Certificatul veterinar va fi eliberat de medicul oficial din punctul de inspecție de la Frontieră, nu din centrul de colectare cum este astăzi. Veterinarul oficial va dispune încărcarea sau refuzul încărcării.
Cel care numără are responsabilitatea numărului și a condițiilor. Dacă medicul decide că acele animale nu pot pleca, nu vor pleca. Contravențiile sunt foarte drastice, de la 5.000 de lei la 12.500 de lei.
Are responsabilitate. Până acum nu avea. Acum vor fi numărate și video”, a declarat Mary Pană la GÂNDUL LIVE.