ECONOMIE. Avertisment de ultimă oră: mai puțini bani pentru România! UE strânge cureaua și spune stop relansării economice post-Covid

ECONOMIE. Avertisment de ultimă oră: mai puțini bani pentru România! UE strânge cureaua și spune stop relansării economice post-Covid
ECONOMIE. Avertisment de ultimă oră: mai puțini bani pentru România! UE strânge cureaua și spune stop relansării economice post-Covid / Surs FOTO: https://ec.europa.eu
Publicat: 02/07/2020, 15:55

În calitate de preşedinte al Consiliului European, Charles Michel anunță că milita pentru un buget plurianual al UE uşor diminuat faţă de propunerea Comisiei Europene. În schimb, șeful C.E. va susţine menţinerea sumei de 750 de miliarde de euro propusă de Executivul european pentru fondul de redresare economică post-pandemie.

Un buget plurianual mai modest pentru perioada 2021-2027 este menit să convingă grupul de ţări adepte ale politicilor fiscale şi bugetare mai riguroase (Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia) să accepte fondul european de redresare în forma propusă, aceste ţări dorind o pondere mai mare a împrumuturilor în raport cu subvenţiile.

Câți bani pune la bătaie Comisia Europeană

Propunerea Comisiei are în vedere 500 de miliarde de euro subvenţii şi numai 250 de miliarde euro împrumuturi!

„Este ceva tactic, trebuie să găsim un echilibru. Încă mai avem un drum lung de parcurs”, a declarat pentru Reuters un oficial european, sub protecția anonimatului. Potrivit acestuia, Charles Michel va propune un buget cuprins între 1.050 de miliarde de euro şi 1.094 de miliarde de euro, în timp ce propunerea Comisiei Europene este de 1.100 de miliarde de euro, respectiv 1,07% din venitul naţional brut al statelor membre, dar cele patru state reticente doresc limitarea acestui buget la 1% din venitul naţional brut.

Conform propunerii lui Charles Michel, statele contributoare nete ar urma să poată beneficia în continuare de rabaturi, deşi ieşirea britanicilor din UE a lăsat un gol în bugetul comunitar.

Frână ambițiilor europene în domenii strategice

Cu toate că diminuarea acestui buget ar limita ambiţiile europene în numeroase domenii, un acord asupra fondului european de redresare ar avea o valoare economică şi simbolică mai mare pentru un bloc comunitar acuzat că a reacţionat prea lent în faţa pandemiei Covid-19.

După un prim summit neconcludent în iunie, şefii de stat sau de guvern din ţările UE vor avea pe 17 iulie încă un summit pentru a se pronunţa pe tema propunerii Comisiei Europene de a crea o capacitate de împrumut de maxim 750 de miliarde de euro, bani care să fie acordaţi sub formă de subvenţii şi împrumuturi statelor UE – cu precădere celor care au fost cele mai afectate de pandemie, precum Italia sau Spania – şi care să fie rambursaţi creditorilor într-un interval de 30 de ani începând din anul 2028.

Charles Michel, care conduce summiturile europene, a discutat separat cu liderii celor 27 de state membre şi va prezenta propunerile sale săptămâna viitoare, în speranţa că şefii de stat sau de guvern vor ajunge la o înţelegere în timpul summitului. Un acord asupra fondului european de redresare şi asupra bugetului plurianual necesită unanimitatea „Celor 27”.

Comisia Europeană dă bani, dar pune condiții grele!

Pentru crearea fondului de redresare, statele membre trebuie să depăşească divergenţele ce privesc sumele alocate planului, durata acestuia, raportul între împrumuturi şi subvenţii, criteriile de repartiţie a acestora între state, modalităţile de rambursare a sumelor din acest fond ce vor fi constituite din bani atraşi de executivul comunitar de pe pieţele financiare, precum şi delicata problemă a condiţionalităţii, adică reformele cerute în schimbul accesării banilor.

Comisia Europeană a atenţionat că accesarea sumelor prevăzute în fondul de redresare va fi legată de reforme economice corelate în special cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×