AJUTOR. Împrumuturi subvenționate sau garanții de stat în valoare de 4 miliarde de lei, aprobate de Comisia Europeană. Ce companii pot accesa schema de finanțare

AJUTOR. Împrumuturi subvenționate sau garanții de stat în valoare de 4 miliarde de lei, aprobate de Comisia Europeană. Ce companii pot accesa schema de finanțare
Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 02/07/2020, 17:07

Întreprinderile mici și mijlocii cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei în 2019 și întreprinderile mari din România care au fost afectate de pandemia de coronavirus pot accesa schema de finanțare, în valoare de 4 miliarde de lei, aprobată joi de Comisia Europeană.

Schema aprobată de Comisia Europeană, în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, are o valoare de 4 miliarde de lei, respectiv aproximativ 800 milioane de euro, iar în în cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi, a transmis, joi, Reprezentanța Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Comisiei, sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) în 2019, precum și întreprinderilor mari.

Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Aceste măsuri vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale Eximbank.

CE: Măsuri „necesare, adecvate și proporționale”

Potrivit documentului transmis, Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar, sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.

Mai precis, pentru ambele măsuri, scadența împrumuturilor este limitată la șase ani, iar valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor. În plus, împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții, iar autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție.

Anunțul privind această schemă de finanțare vine după ce, marți, Comisia Europeană a adoptat o a treia modificare prin care extinde domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, astfel încât statele membre să poată acorda sprijin public tuturor microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, chiar dacă acestea se aflau deja în dificultate financiară la 31 decembrie 2019.

Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat a fost adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei și a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020 astfel încât să se ofere mai multe posibilități de sprijin public pentru cercetarea, testarea și fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, să se protejeze locurile de muncă și să se sprijine în continuare economia. La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare și de datorie subordonată.

În baza modificărilor operate prin transpunerea directivei europene, statul român a decis susținerea producătorilor români care au mai mult de 100.000 de angajați   și care sunt mari consumatori de energie, prin compensarea unor costuri cu certificatele de emisii de CO2.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...