Lucian Ifteme, directorul Poliției Locale Bacău, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cazul șoferului unui autobuz de transport în comun, care nu purta mască și a fost ridicat de polițiști. Psihologul Mihaela Săhlean a avut, de asemenea, o intervențe la Gândul Live, referitor la atitudinea diferită a oamenilor în perioada pandemiei de coronavirus.
„Polițiștii locali au desfășurat activități cu privire la respectarea purtării măștilor în mijloacele de transport în comun. Șoferul autobuzului a refuzat legitimarea, nu purta mască de protecție. E vorba de colegii de la Intervenție care nu purtau mască.
E prevedere legislativă iar la nivelul Mun. Bacău inclusiv taximetriștii respectă aceste reguli. E un caz izolat cel cu șoferul. S-au ajuns la neînțelegeri și încătușarea lui.
Măsuri disciplinare pentru cei care nu purtau mască. Ancheta e în curs. E regretabil modul de acțiune al colegilor mei. E în curs o anchetă.
Atribuțiile polițiștilor locali nu prevăd oprirea în trafic. Autobuzul era staționat. Mitul că a fost oprit în trafic… Nu se pune problema.
Precizez că la nivelul mun. Bacău cei mai mulți șoferi respectă aceste reguli. Nu am avut probleme, incidente. Să știți că vizavi de ce relatați așa se întâmplă și în Bacău. Sunt cetățeni pro și contra purtării măștii. Cu siguranță nu era nevoie de o acțiune în forță a colegilor mei.
Anual tot personalul Poliției Locale, inclusiv șeful PL, suntem supuși testelor medicale”, a declarat Lucian Ifteme la GÂNDUL LIVE.
Eu văd nevoia echilibrului de bun simț de ambele părți. Problema este de folosirea forței. Dar nu poți să faci nici reguli, când tu nu le poți respecta. Nu poți impune decât dacă ai autoritatea morală, susținută de fapte. Acțiune verticală, într-un context adecvat. Incidentul este complet indezirabil. Dar el nu ia în calcul elementul bunului simț, este hilar.
Cei care fac ancheta să observe prin observații de mare finețe ceea ce noi nu am putut să remarcăm. Această mască a ajuns mărul discordiei. Nu îți mai convine ceva, invoci masca, distanța.
Din respect pentru echilibru. Nu porți mască, de acord, dar poți fi tratat cu respect, chiar dacă ești amendat. Primești amendă dacă nu ai mască. Dacă o porți în glumă, nu îți iei amendă.
Nu putem vorbi niciodată de un public omogen. Oamenii se vor comporta diferit, adoptă o atitudine din cauza legii, nu neapărat că ar crede în ea. E o diferență de nuanță. Publicul e foarte polarizat. A existat răbdarea care s-a consumat foarte mult. E o epuizare la nivel de răbdare cum nu a fost niciodată. Cei de pe stradă au exersat, au încercat să-și antreneze resursele răbdării pe care le-au găsit cu mare dificultate. Educația nu a fost un lucru forte. Polarizarea se justifică în felul acesta.
În media sunt puncte de vedere diferite, mă refer la cele care circulă online, nu neapărat televiziunile. Să sperăm că nu este un fenomen frecvent întâlnit în cadrul Poliției Locale.