Gazoductul Ungheni-Republica Moldova, care va interconecta sistemele de transport de gaze naturale între România și Republica Moldova, este aproape de a fi pus în funcțiune. Astăzi, conducerea Transgaz și reprezentanții Secretariatului General al Guvernului României au evaluat stadiul lucrărilor de investiții pe șantierele din Republica Moldova și din nord-estul țării noastre. „Prin acest proiect, România conectează Moldova la infrastructura de gaze naturale europeană”, spune secretarul de stat Petrică Lucian Rusu, care menționează că această investiție va contribui la consolidarea relațiilor economice dintre România și vecinii de peste Prut.
În cadrul unei vizite de lucru, Directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, și Petrică Lucian Rusu, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului României, au evaluat în teren stadiul lucrărilor la gazoductul care va fi finalizat și pus în funcțiune la sfârșitul acestei luni. Aceștia s-au întâlnit și cu oficiali moldoveni, pentru a purta discuții referitoare la evouluția gazoductului.
Directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a anunțat că lucrările vor fi finalizate până la 1 august. La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, iar spre 1 decembrie se va putea asigura transportul a 2-3 milioane metri cubi de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare de la Gherăești, către 1 ianuarie 2021, se vor putea transporta în Republica Moldova, 4 milioane metri cubi de gaze pe zi.
„Gazoductul Ungheni-Chișinău este un proiect de investiții strategic pentru Transgaz, care a devenit astfel, prima multinațională românească din domeniul energiei. Conducta are o lungime de 120 kilometri și o valoare estimată de până la 93 milioane euro. Conducta Ungheni – Chișinău va asigura alimentarea cu gaze naturale pentru populaţia și obiectivele industriale din aceste regiuni. După finalizarea și punerea în funcțiune a gazoductului, infrastructura de gaze din Republica Moldova se va conecta la infrastructura de gaze din România, care este interconectată cu cea din Europa şi astfel, în Republica Moldova pot ajunge gaze din Marea Caspică, din Marea Nordului, din nordul Greciei şi din Norvegia. Realizarea gazoductului Ungheni-Chișinău contribuie la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic și dezvoltarea durabilă a economiei naționale a Republicii Moldova, crearea unei pieţe de energie transparente şi competitive, conectarea cu piața energetică europeană. Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenței energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuție la consolidarea în general a parcursului pro-european al acestei ţări. Transgaz a gestionat cu maximă responsabilitate, seriozitate și profesionalism acest proiect astfel încât acesta să se realizeze conform angajamentelor asumate”, a declarat Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz SA.
Și oficialii moldoveni laudă acest demers. „Interconectarea Republicii Moldova cu sistemul de gaze naturale din România este o prioritate pe agenda de securitate energetică a țării. Astăzi acest proiect investițional de diversificare a furnizorilor și a rutelor de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova se află la etapa finală, iar conducta de gaze a ajuns la Chișinău”, a declarat Sergiu Răilean, Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova
În urma acestui proiect se vor consolida relațiile economice între România și Republica Moldova, spune Petrică Lucian Rusu.
„Guvernul României susține toate proiectele de investiții ale Transgaz pentru dezvoltarea infrastructurii energetice. Acest proiect de investiții este deosebit de important, mai ales în plan geostrategic, permițând consolidarea relațiilor economice dintre România și Republica Moldova și facilitând securitatea energetică regională. Prin acest proiect, Guvernul României, România, conectează Moldova la infrastructura de gaze naturale europeană, respectând angajamentele luate privind diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru Republica Moldova, cu privire la creșterea securității energetice în regiune, iar acest gazoduct, Ungheni – Chișinău, este esențial. Felicit Transgaz pentru efortul depus în vederea finalizării proiectului.”, a declarat Petrică Lucian Rusu, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Interconectarea sistemelor de transport gaze naturale între România și Republica Moldova este corelată cu o altă investiție importantă a SNTGN Transgaz SA, respectiv implementarea pe teritoriul țării noastre a proiectului „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacității de transport spre Republica Moldova”. Ambele proiecte sunt astfel concepute încât să permită creșterea capacității de transport actuale spre zona de Nord-Est a României și – prin conducta de interconectare Iași – Ungheni (funcțională).
„Proiectul de investiții – Dezvoltări ale SNT în zona de Nord–Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova, creează oportunități pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale a localităților din zona de consum Onești, Gherăești, Lețcani, (jud. Bacău, Neamț și respectiv Iași) și a localităților din Bucovina Istorică. Transgaz a mobilizat resurse importante pentru acest proiect, atât umane, cât și materiale. Ne-am comportat și ne comportăm așa cum facem de obicei în fiecare investiție, serios și responsabil, pentru că înțelegem importanța misunii companiei noastre și a angajamentelor asumate”, a explicat directorul Transgaz, Ion Sterian.
În scopul eficientizării atât a procesului de implementare cât și al obținerii de finanțări în cadrul programelor puse la dispoziție din fonduri europene de dezvoltare regională, proiectul „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord–Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova”, cuprinde: ▪ construirea unei conducte noi de transport gaze naturale DN 700, Pn 55 bar, pe direcția Onești-Gherăiești în lungime de 104,1 km; partial din această conductă, respectiv 60 km vor fi puși în funcțiune la finele acestui an, pentru aprovizionarea cu gaze naturale în iarna 2020-2021 a Republicii Moldova; ▪ construirea unei conducte noi de transport gaze naturale DN 700, Pn 55 bar, pe direcția Gherăiești-Lețcani în lungime de 61,05 km; partial din această conductă, respectiv 40 km vor fi puși în funcțiune la finele acestui an, pentru aprovizionarea cu gaze naturale în iarna 2020-2021 a Republicii Moldova; ▪ construirea unei Stații de comprimare gaze naturale la Onești cu o putere instalată de 9,14 MW, cu 2 compresoare de câte 4,57 MW, unul activ și unul de rezervă; ▪ construirea unei Stații de comprimare gaze naturale la Gherăiești cu o putere instalată de 9,14 MW, cu 2 compresoare de câte 4,57 MW, unul activ și unul de rezervă. Valoarea acestui proiect de investiții este de 174,25 milioane euro. Proiectul este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 – Axa prioritară (AP) 8 Obiectivul Strategic (OS) 8.2. Procentul de co-finanțare din cheltuielile eligibile este de 32,53%.