PANDEMIE. Cum se transformă o întrunire sau o petrecere într-un eveniment de „super-răspândire” a COVID-19. Explicația specialistului

PANDEMIE. Cum se transformă o întrunire sau o petrecere într-un eveniment de „super-răspândire” a COVID-19. Explicația specialistului
Cum se transformă o întrunire sau o petrecere într-un eveniment de „super-răspândire” a COVID-19. Explicația specialistului / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 05/07/2020, 08:20
Actualizat: 05/07/2020, 08:25

În ultimele zile, în România au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în contextul în care autoritățile au relaxat restrictițiile gradual, începând cu 1 iunie.

Evenimente precum petrecerile de zile de nașteri, ieșirile în cluburi și, recent, petrecerile la mare (dar nu numai) sunt evenimente care pot contribui major la creșterea numărului de cazuri COVID-19.

Cum poate o persoană care poartă virusul SARS-CoV-2, care iese în oraș, să infecteze zeci de alte persoane?

Doctorul Abraar Karan, doctor și cercetător în sănătate la Harvard Medical School, explică cum anumite evenimente pot avea risc mare de transmitere, dar și cum să evităm să participăm la un eveniment de „super-răspândire”, relatează BBC.

Ce înseamnă „super-răspândirea”?

Specialistul explică faptul că la un asemenea eveniment rata de trasnsmitere este disproporțional mai mare decât cea generală. Acest tip de eveniment poate fi provocat de o persoană infectată care fie transmitere SARS-CoV-2 pentru că are contact cu multe persoane, fie are și „emite” cantități mai mari de virus.

„Marea majoritate a oamenilor ar putea să nu îi infecteze pe alții, însă anumiți oameni, în anumite situații, infectează foarte mulți. O singură persoană poate infecta alte 10, 15 sau chiar 20 de persoane”, explică doctorul Abraar Karan.

Cercetările sunt încă în desfășurare, însă specialistul precizează că rezultatele preliminare arată că răspândirea COVID-10 este „alimentată” cu precădere de aceste tipuri de evenimente.

Ce factori cu risc ridicat trebuie evitați în organizarea unui eveniment?

„Diferite modele de răspândire ne arată faptul că 20% din oameni sunt responsabili de 80% din cazurile de infectare”, mai precizează specialistul.

Însă, deși riscurile de transmitere diferă chiar și între evenimentele asemănătoare, doctorul punctează faptul că există semnale de alarmă comune.

„Dacă există o combinație de tipul: eveniment organizat în interior, aglomerat, cu spațiu mic între participanți, iar oamenii nu poartă echipament de protecție precum masca – toate acestea sunt factori cu risc ridicat”, explică doctorul Karan.

Acesta explică și cum a avut loc răspândirea SARS-Cov-2 la un eveniment din SUA, când membri unui cor au participat la repetiții, însă, chiar dacă au respectat distanțarea socială și măsurile impuse de autorități, oamenii tot au contractat boala.

„Când cânți și respiri adânc, produci mai mulți aerosoli, mai multe particule mici care rămân în aer”, explică specialistul.

Consumul de alcool poate crește riscul de infectare

„Le cerem oamenilor să își schimbe comportamentul și să facă lucruri care nu li se par naturale. Atunci când intervine alcoolul, există o probabilitate mai mare ca oamenii să revină comportamentul lor normal, să nu mai fie inhibați, prin urmare, să uite noile reguli”, punctează doctorul.

Restaurantele, risc ridicat de transmitere a COVID-19

Specialistul mai explică faptul că în cadrul restaurentelor riscul de transmitere a SARS-Cov-2 este ridicat deoarece oamenii nu poartă mască atunci când mănâncă și socializează stând față în față, la masă. Astfel, particulele din aer se pot răspândi de la o persoană la alta. În plus, dacă este și un local cu muzică, iar oamenii sunt nevoiți să vorbească mai tare pentru a putea comunica, atunci riscul de transmitere crește din nou.

De asemenea, acesta precizează că și aerul condiționat joacă un rol important în transmiterea SARS-CoV-2 deoarece poarte purta particulele, aerosolii, prin aer, deci în întreaga încăpere.

„Este important să fim precauți. Însă, indiferent de cât de multe precauții îți iei, unele lucruri tot au un risc ridicat de transmitere iar unul dintre ele îl reprezintă barurile”, încheie docotrul Karan.

Ludovic Orban crede că tinerii iau coronavirus din cluburile de noapte de la mare, sau chiar din București

Ludovic Orban sugerează că tinerii iau noul coronavirus de la terasele care fac petreceri, mai ales cele care au în același timp activitate de tip club – „Acolo lumea intră într-o atmosferă de petrecere și nu mai ține cont de reguli”, spune premierul.

„Ce se întâmplă noaptea în terase, care au în același timp și activitate de tip club, acolo lumea intră într-o atmosferă de petrecere și nu mai ține cont de reguli. La mare, în București, în câteva centre urbane. Oamenii au fost îndemnați de acești lideri și de alții să nu respecte regulile. Să bagatelizeze riscul virusului”, punctează premierul României.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean...