Un al doilea val de coronavirus ar putea izbucni în toamnă, potrivit estimărilor lui Tobias Welte, profesor de medicină pulmonară și membru al grupului de lucu COVID-19 în Germania. Expertul avertizează asupra posibilității de răspândire a virusului în contextul unor granițe redeschise și al unei circulații libere ca în trecut. Virusul nu a dispărut, iar noi trăim într-o lume globală, atrage atenția profesorul.
„Virusul nu a dispărut și nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe.
Profesorul a vorbit despre focarele de la abatoarele din Germania:
„Cred că situația este diferită de la o țară la alta. Așadar, există unele țări în care este clar un al doilea val. De exemplu, Iranul este o țară cu o creștere zilnică a cazurilor după ce ajunsese la un nivel scăzut, iar acum există un al doilea val, care poate fi din cauza sărbătorilor religioase. În timpul Ramadanului, numărul cazurilor a scăzut, dar după aceea când oamenii s-au întâlnit mai des și au fost mai multe întâlniri de familie, cifrele au crescut. Există și alte țări, de exemplu, Germania, unde nu este nicio creștere dacă te uiți la întreaga țară, dar există focare localizate. Unele dintre aceste focare sunt, de exemplu, fabricile de prelucrare a cărnii. Iar problema acestor puncte cu grad mare de infectare este că există mai mulți factori de risc. Pentru abatoare, de exemplu, un factor important este aerul rece și uscat. Oamenii lucrează umăr la umăr, astfel încât distanțarea socială nu este respectată. Și majoritatea lucrătorilor provin din sud-estul Europei, sunt lucrători temporari, iar cazarea este departe de a fi perfectă. Aceste probleme, în ansamblu, determină creșterea probabilității de a fi infectat. Ceea ce putem învăța din aceste tipuri de focare este că virusul este încă acolo. Este prezent și contagios. Deci, dacă dați o șansă virusului, va exista o infecție. Acum este vară, dar dacă, de exemplu, aerul rece joacă un rol, este foarte probabil să vedem un al doilea val în toamnă sau iarnă”, a declarat Tobias Welte într-un interviu pentru Europa Liberă.
Întrebat dacă poate fi prevenit acest al doilea val de coronavirus, profesorul a răspuns: „Mi-e teamă că nu. Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor – dacă avem noroc. Așadar, probabilitatea de a găsi un vaccin nu este atât de mare și nu există un tratament eficient. Singurul lucru pe care îl putem face este, chiar dacă începem redeschiderea, să aplicăm măsurile de prevenire, care au avut succes. Cea mai importantă dintre acestea este distanțarea socială”.
Profesorul nu crede că cel de-al doilea val va fi mai puternic decât primul, dar perisolul constă în posibilitatea de a fi în același timp și coronavirus și gripă sezonieră. Pentru a preveni această situație de manifestare a celor două boli, medicul recomandă vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene și vaccinarea pneumococică.