PROGNOZĂ. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă

PROGNOZĂ. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă
PROGNOZA. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă
Publicat: 07/07/2020, 19:23
Actualizat: 07/07/2020, 19:25

Criza coronavirusului va împinge Europa într-o recesiune mai profundă decât se credea inițial, a spus Comisia Europeană. Dar unele economii sunt de așteptat să fie mai bune decât altele.

Bruxelles prognozează o scădere a PIB-ului cu 8,3% pentru cele 27 de economii ale Uniunii Europene în 2020, urmată de o revenire de 5,8% în 2021. Zona euro se va contracta cu 8,7% în acest an, cu o creștere de 6,1% în 2021. Ambele sunt mai grave. scade și recuperări mai slabe decât declinul istoric pe care Comisia îl prevăzuse în luna mai.

„Impactul economic al izolării este mai sever decât ne așteptam inițial. Continuăm să navigăm în apele furtunoase și ne confruntăm cu multe riscuri, inclusiv un alt val major de infecții”.

                                                                             Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis

Perspectivele celor 19 țări care folosesc euro au fost, de asemenea, reduse. În 2020 este de așteptat o contracție de 8,7%, cu un punct procentual mai mare decât prognoza anterioară.

FOTO: Comisia Europeana

Această economie europeană majoră este din nou în creștere

Perspectiva Comisiei presupune că măsurile de blocare vor continua să se relaxeze și că nu va exista un al doilea val de infecții, factori care sunt extrem de incerti.

In prezent, a fost impusă o blocare proaspătă în zona din jurul unei fabrici de ambalare a cărnii din Germania, în timp ce Portugalia a reintrodus restricții în mai multe zone din Lisabona, după un vârf în cazuri noi.
„Amploarea și durata pandemiei și a măsurilor de blocare viitoare, necesare, rămân esențial necunoscute”, a spus Comisia, adăugând că riscurile dezavantajate pentru prognoza sa sunt „excepțional de mari”.

Incertitudinea uriașă înseamnă, de asemenea, că economia ar putea reveni mai puternic decât se aștepta.
Există câteva semne precoce de recuperare, deoarece țările europene ușurează și mai mult blocarea, primind turiștii și permițând redeschiderii unor companii.

Muzeul Luvru din Paris, care s-a redeschis luni cu reguli de distanțare socială , s-au vândut 7.400 de bilete disponibile, potrivit Bloomberg. Muzeul a pierdut venituri de 40 de milioane de euro (45 de milioane de dolari) de la închiderea din martie și se așteaptă ca capacitatea sa maximă zilnică în timpul verii să fie de 10.000, sau mai puțin de un sfert din numărul tipic.

Economia Franței a revenit la creștere în luna iunie, analiștii spunând că activitatea economică în toată regiunea a fost mai bună decât se aștepta, deși încă la niveluri foarte slabe.

Fondul de recuperare al UE

Cifrele sumbre au fost publicate cu 10 zile înainte ca liderii UE să se întâlnească la Bruxelles pentru a căuta un acord cu privire la un plan de recuperare de 750 miliarde EUR (678 miliarde de lire sterline), în urma unei propuneri de subvenții franco-germane de referință pentru a ajuta țările cele mai afectate.

În timp ce toți jucătorii spun că își doresc o înțelegere în vară, planul continuă să se confrunte cu o rezistență acerbă din partea autogutului „frugal four”, Austria, Danemarca, Suedia și Olanda, care se opun subvențiilor, favorizând împrumuturile.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel – văzută ca un constructor cheie de poduri în discuții – trebuia să se întâlnească marți cu premierul spaniol, Pedro Sánchez, întrucât diplomația navetă se intensifică înaintea summitului de două zile de săptămâna viitoare. „Viitorul Spaniei este în joc în zilele următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Maria Jesus Montero, înainte de discuții.

Germania susține că excesul de încredere pe împrumuturi se va adăuga la sarcinile datoriei naționale, în timp ce Comisia Europeană se teme că o redresare economică neuniformă ar putea lăsa unele țări blocate pe lenta economică în anii următori.

Pachetul de ajutor ar urma să depășească 540 de miliarde de euro (592 miliarde de dolari) în eforturile de stimulare existente ale UE, precum și în pachetele de ajutoare proprii ale țărilor și ar fi binevenit pentru ajutor pentru țări precum Spania, Italia, Portugalia și Grecia, care se bazează mai mult cu privire la turism și au fost deosebit de greu afectate de căderea coronavirusului.

Fondul de recuperare ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei pentru regiune, potrivit Comisiei, care a spus că prognoza sa nu ține cont de pachetul propus, deoarece nu a fost încă aprobat de statele membre. Liderii UE ar putea elimina un acord atunci când se întâlnesc pe 17 și 18 iulie.

Noua prognoză oferă o „ilustrare puternică” a necesității unui acord cu privire la măsurile de salvare, a spus Dombrovskis.

În conformitate cu Comisia, scăderea producției și rezistența revenirii arata „diferențiate semnificativ” între țări. Acesta a spus că există „riscuri considerabile” ca dificultățile fluxurilor de numerar „să se transforme în probleme de solvabilitate” pentru multe companii și că piața muncii suferă daune pe termen lung.

Cel mai grav declin din regiune, Italia

Italia, care a suferit cel mai mare număr de decese coronavirus din Europa, este de așteptat să contracte 11,2% în acest an, cel mai grav declin din regiune. PIB-ul țării nu se așteaptă să revină la nivelul anului trecut înainte de 2022, a spus Comisia. Economiile Franței și Spaniei se vor reduce și cu peste 10%.

Primul ministru spaniol, Pedro Sánchez și omologul său portughez, Antonio Costa, au declarat luni că este „esențial” pentru țările UE să ajungă rapid la un acord.

„Este fundamental ca piața internă să înceapă din nou, ceea ce este important nu doar pentru țările cele mai afectate de criză, ci și pentru cele care beneficiază cel mai mult de piața internă, cum ar fi Germania … și Olanda,” spuse Costa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Compania care a creat bateria cu autonomie de UN MILION de kilometri!!!
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
×