Ministerul Finanţelor a atras, marți, 3,3 miliarde de dolari de pe pieţele externe într-o emisiune de obligaţiuni denominată în monedă americană şi structurată pe două tranşe, 10 ani respectiv 30 de ani, conform ZF.
Ziarul Financiar notează că pentru prima tranşă, cea pe 10 ani, Ministerul Finanţelor a atras 1,3 miliarde de dolari la o dobânda formată din nivelul midswap plus 240 puncte de bază. Investitorii au introdus ordine de 2,9 miliarde de dolari.
Pentru tranşa cu maturitatea de 30 de ani, Ministerul Finanţelor a atras 2 miliarde de dolari la o dobândă fixă de 4% pe an. Investitorii au plasat ordine de 4,4 miliarde de dolari, arată datele Bloomberg.
Aceasta este prima emisiune de bonduri de pe pieţele internaţionale după decizia agenţiei de rating S&P de la începutul lunii iunie prin care a menţinut ratingul României.
Aceasta este o finanţare denominată în dolari.
Spre comparaţie, pe 18 mai 2020 Ministerul Finanţelor s-a împrumutat în euro de pe pieţele internaţionale.
Ministrul Finanțelor a împrumutat 1,089 miliarde lei (225 de milioane de euro) vînzînd titluri de stat cu scadența în aprilie 2024.
Dobânda medie este de 3,74%.
Cererea fost de 1,2 miliarde lei, peste ținta ministerului, de 500 de milioane de lei.
Vești proaste vin de la Ministerul Finanțelor Publice. MFP anunță că deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019.
Programul de convergenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice spune că deficitul de 6,7% din PIB este atât de mare din cauza majorării cheltuielilor la 39,5% din PIB şi a veniturilor la 32,7% din PIB.
„Estimările privind veniturile şi cheltuielile bugetare sunt afectate de perspectivele privind desfăşurarea crizei de sănătate publică şi implicaţiile economice ale acesteia. În acest context, deficitul bugetar ESA prognozat pentru finalul anului 2020 este de 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019”, se arată în documentul citat.
Veniturile bugetare totale sunt estimate să crească de la nivelul de 31,7% din PIB în anul 2019 la un nivel de 32,7% din PIB în anul 2020, în special pe baza creşterii ponderii în PIB a contribuţiilor sociale şi a categoriei altor venituri.