Președintele Trump a făcut primul pas formal către retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății, o mișcare care vine pe măsură ce țările de pe glob continuă să se lupte cu pandemia coronavirusului care a pretins viața a peste 540.000 de oameni din întreaga lume.
Un oficial al administrației superioare a declarat pentru CBS News că administrația Trump a transmis un aviz de retragere, care va intra în vigoare pe 6 iulie 2021, secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, care este depozitarul OMS. Retragerea din organizație necesită o notificare de un an înainte de a deveni definitivă.
Senatorul democrat Bob Menendez din New Jersey a declarat că Congresul a primit notificarea retragerii. Menendez, principalul democrat al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului.
„Acest lucru nu va proteja viețile sau interesele americane – îi lasă pe americani bolnavi și America singuri”, a spus el.
Președintele și CEO-ul Fundației Națiunilor Unite, Elizabeth Cousens, a numit încetarea relației S.U.A. cu OMS „vizibilă, inutilă și periculoasă fără echivoc”.
„OMS este singurul organism capabil să conducă și să coordoneze răspunsul global la COVID-19”, a spus într-o declarație. „Încetarea relației cu SUA ar submina efortul global de a bate acest virus – punându-ne pe toți în pericol”.
Mișcarea administrației Trump către legăturile formale severe cu OMS vine la mai mult de o lună după ce domnul Trump a anunțat că va „pune capăt” relației S.U.A. cu organismul în ceea ce privește tratarea pandemiei coronavirusului. Președintele și-a impus o mare parte din vina pentru răspândirea rapidă a coronavirusului în întreaga lume pe agenție, numind-o „centrată pe China” și prea lent pentru a răspunde la focar.
Totuși, mișcarea vine pe măsură ce mai multe state, inclusiv cele din emisfera sudică, continuă să lupte împotriva coronavirusului și să lucreze pentru a atenua răspândirea acestuia. Brazilia este un punct de reper global, iar președintele său, Jair Bolsonaro, a dezvăluit marți că a testat pozitiv coronavirusul după ce i-a redus gravitatea luni întregi. Cazurile cresc și în India și în anumite părți din America de Sud, inclusiv în Argentina și Columbia.
În SUA, peste 40 de state se confruntă cu vârfuri în infecții cu coronavirus, iar guvernanții mai multor state au oprit redeschiderea pe etape a economiilor lor.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a avertizat marți că focarul este „accelerat” și a spus că „cazul unității naționale și al solidarității globale este incontestabil”.
„Nu ne putem permite nicio diviziune”, a spus el.
Agenția mondială de sănătate trimite experți în China pentru a avansa cercetările pentru a înțelege mai bine modul în care coronavirusul a fost transmis oamenilor, a spus Ghebreyesus.
Au existat peste 11,6 milioane de cazuri de coronavirus confirmate la nivel mondial, inclusiv aproape 3 milioane în SUA, potrivit Universității Johns Hopkins.