EXCLUSIV. Polițistul-vlogger Octavian Perțea: „Mi s-a deschis dosar penal doar pentru a mă împiedica să concurez pentru o funcție!”

EXCLUSIV. Polițistul-vlogger Octavian Perțea: „Mi s-a deschis dosar penal doar pentru a mă împiedica să concurez pentru o funcție!”
Polițistul-vlogger Octavian Perțea: Mi s-a deschis dosar penal doar pentru a mă împiedica să concurez pentru o funcție! / Cum ar rezolva unele probleme din Poliția Română: Dacă Președintele României nu are voie mai mult de două mandate, de ce ar avea un șef din poliție? / Sursă FOTO: Tavi Perțea VLOG - Facebook
Publicat: 08/07/2020, 19:00

Un polițist face furori pe rețelele de socializare după ce s-a apucat de vlogging. Cunoscut în mediul online sub numele de Tavi Perțea, polițistul cu vocație de vlogger încearcă să îi educe pe șoferii „rebeli” și să prezinte „fața bună” a Poliției Române. Subcomisarul Perțea Octavian, care a sancționat primari și oameni de afaceri și și-a pus viața în pericol de nenumărate ori, își propune ca prin vloggurile lui să îi ajute și pe cei care vor să devină polițiști pentru a lua cele mai bune decizii în carieră.

Subcomisarul Perțea Octavian povestește pentru GÂNDUL.RO cum îmbină meseria de polițist cu pasiunea pentru vlogging, urmând în continuare principiul care l-a ghidat în viață încă din copilărie – compasiunea față de oamenii de bună-credință și ajutorarea acestora.

Chiar și în perioada stării de urgență, când România a fost lovită de un inamic invizibil, Perțea Octavian i-a sprijin în continuare pe cetățeni, întrucât, așa cum ne mărturisește, a dat doar 6 amenzi unor persoane care se pare că într-adevăr o meritau, sfidând legea și autoritățile, și în rest doar avertismente – „Nu puteam să fiu absurd și să aplic 2.000 lei amendă cuiva care a uitat să semneze declarația pe propria răspundere sau altă fapta minoră”.

Prin ce situații neprevăzute, unele periculoase, altele amuzante, a trecut subcomisarul Perțea Octavian, schimbările pe care le-ar face în cadrul Poliției Române astfel încât sistemul să funcționeze mai bine, dar și cum și-a descoperit pasiunea pentru vlogging, puteți afla în interviul realizat de GÂNDUL.RO.

GÂNDUL.RO: Ce v-a atras la meseria de polițist? Voiați încă de la început să urmați o carieră în Poliția Rutieră sau în alt domeniu?

Octavian Perțea: De mic mi-am dorit să fiu polițist deoarece am vrut să-i ajut pe oamenii de bună-credință, așa că am urmat cursurile Liceului de Poliție „Neagoe Basarab” de la Buzău și apoi am absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” de la București. Practic am urmat toate căile posibile în pregătirea pentru meseria de polițist.

Am absolvit Academia de Poliție pe specializarea Ordine Publică, dar, după aproximativ 2 ani, am obținut prin examen funcția de șef Birou Poliție Rutieră Marghita, astfel am schimbat specializarea. Aici am întâlnit niște colegi pasionați și pregătiți profesional care mi-au insuflat dragostea față de această specializare.

Cum ați ajuns să profesați în cadrul Biroului Rutier din Oradea?

După absolvirea Academiei de Poliție, am ales să lucrez în cadrul I.P.J. Bihor. Timp de 6 ani am lucrat în Municipiul Marghita, unde am fost șef al Biroului Rutier. Între timp mi-am întemeiat o familie în Oradea și m-am mutat alături de ea.

Ulterior am lucrat 2 ani și în cadrul Poliției Municipiului Beiuș, unde am fost împuternicit Șef Birou Rutier și ulterior Adjunct al Șefului Poliției Muncipiului, dar la expirarea mandatului am revenit pe postul meu de ofițer în cadrul Biroului Rutier din Oradea.

 „Toată carieră mea am încercat să nu greșesc cu nimic (…), mi-am dat seama că dacă ești corect, nu îți poate face nimeni nimic, eventual doar niște șicane”, mărturisește subcomisarul Perțea Octavian pentru GÂNDUL.RO.

Care sunt cele mai dificile momente pe care le-ați trăit urmând această carieră și cum v-au ajutat să vă dezvoltați mai departe în parcursul profesional?

Cel mai dificil moment din carieră mea a fost în anul 2017 când m-am înscris la concursul pentru Șef al Serviciului Rutier Bihor și mi s-a deschis un dosar penal doar pentru a fii împiedicat să mai concurez. Ba mai mult, am avut și calitatea de suspect pentru cinci capete de acuzare.

M-a durut acest lucru pentru că toată carieră mea am încercat să nu greșesc cu nimic și mi s-a făcut acest dosar penal pentru niște fapte care nu existau, în apropierea concursului. Din fericire, adevărul a ieșit la suprafață și s-a dispus clasare.

Acest lucru m-a făcut să fiu mai puternic și mi-am dat seama că dacă ești corect, nu îți poate face nimeni nimic, eventual doar niște șicane. Bine, tot nu am reușit să obțin funcția de Șef Serviciu Rutier Bihor.

Ați avut vreodată viața pusă în pericol făcându-vă meseria? Cum ați acționat?

Mi-a fost pusă viață în pericol de multe ori, începând de la urmăriri în trafic în care riscam oricând să fim implicați într-un accident rutier și până la conducători auto care din cauza stării de ebrietate nu m-au observat pe carosabil și am fost nevoit să mă feresc din față lor. Am fost inclusiv atacat cu un topor, fiind nevoit să somez agresorul cu pistolul.

Care sunt momentele frumoase, bucuriile, pe care le-ați trăit în această meserie?

La noi, la Poliția Rutieră, cea mai mare mulțumire este atunci când identificăm autorii care părăsesc locul accidentelor cu victime, iar persoana care a comis infracțiuni este condamnată conform legii. Simt împlinire și atunci când victimele din accidente rutiere vin și îmi mulțumesc pentru modul în care mi-am făcut meseria și cum m-am comportat.

Ați trecut și prin momente sau situații amuzante?

Sunt multe situații amuzante, iar una dintre ele este atunci când am aplicat prima amendă contravențională. Dar asta trebuie povestită într-un video, așa că o păstrez pentru vlog.

„Mă amuză scuzele pe care le folosesc conducătorii auto atunci când sunt opriți. Unii inventează tot felul de scuze în încercarea de a scapă de amendă. Mai e și situația în care opresc noaptea bărbați care conduc în stare de ebrietate, iar singura lor dorință este să nu menționez în acte numele pasagerei din dreapta…”, mai relatează subcomisarul Perțea Octavian.

De-a lungul carierei, ați sancționat și „VIP-uri”? Cum s-au comportat?

Am sancționat, dar nu le consider VIP-uri. Printre acestea se numără primari, oameni de afaceri sau recidiviști. Unii au încercat tot felul de amenințări sau șantaje, dar nu am cedat presiunii.

Eu când aplic o sancțiune mă gândesc la fapta comisă și pericolul social, nu la statutul persoanei care a comis-o . Iau măsuri egale în situații asemănătoare și nu aplic legea diferit.

Vi s-a întâmplat vreodată să vi se dea șpagă?

Mi s-a dat o singură dată șpagă și atunci am sesizat lucrătorii Direcției  Generale Anticorupție, efectuându-se un flagrant. Persoana care mi-a dat mită a fost condamnată.

Era vorba de un bărbat pe care l-am oprit conducând sub influență alcoolului și care a refuzat să se supună recoltării de mostre de sânge, așa că i-am întocmit dosar penal. Ulterior, acesta mă tot cauta la sediul Poliției și insista să ne întâlnim în privat ca să rezolvăm. Când m-am dus, eram însoțit.

Ce probleme credeți să există în cadrul Poliției Române în cea Rutieră? Cum le-ați rezolva?

Principala problemă în Poliția Română este că funcțiile de conducere sunt ocupate pe perioade nedeterminate. Și spun asta în condițiile în care eu am ocupat 6 ani funcție de conducere și 4 ani funcție de execuție.

Astfel, între șefi și subordonați apare o prăpastie care duce la probleme de comunicare. Dacă stai prea mult în aceeași funcție de conducere dispare motivarea, este în firea omului.

Sunt de părere că într-o structura șeful trebuie să fie cel mai bine pregătit și cel care îți oferă răspunsul corect atunci când nu știi ce să faci. Tu ai siguranța funcției și a locului de muncă și nu te mai interesează ce se întâmplă sub tine, iar sub tine sunt oameni care suferă. Bine, nu este o practică generală, dar nu putem miza doar pe calitatea umană.

Dar dacă tu știi că peste câțiva ani o să concurezi cu unii din subordonații tăi sau că sunt șanse mari să lucrezi în echipa cu ei pe teren, ai altă atitudine, plus că te și pregătești profesional mai bine, că altfel atunci când revi în teren ești în urmă cu legislația.

Eu aș organiza concurs tip grilă și aș pune mandate de 4 ani pentru fiecare funcție de conducere și să ai voie să ocupi aceeași funcție maxim două mandate consecutiv. Ceva asemănător este și în cadrul Parchetelor sau al instanțelor.

„Dacă Președintele României nu are voie mai mult de două mandate, de ce ar avea un șef din poliție? Dacă acel șef este bun, va ocupa o funcție superioară. Am făcut în acest sens un demers către Avocatul Poporului, dar fără succes”, punctează acesta.

O altă problema este că sunt polițiști care creează probleme și care nu înțeleg să își facă meseria, dar pe care e greu să îi sancționezi ca șef.

În Poliția Rutieră problema este că la nivel național nu se stabilește o practică de lucru unitară și suntem nevoiți să găsim noi soluții legale, fără să fie proceduri clare cu modul de acțiune.

Care este cea mai mare nemulțumire legată de sistemul acesta, care, poate, vă pune viața în pericol zi de zi?

Probabil vă așteptați să răspund că autospecialele din dotare. Nu ăsta este motivul chiar dacă în unele autospeciale mă urc cu teamă.

Cea mai mare problemă a sistemului sunt unii polițiști. Acei polițiști „răi” despre care am făcut și un vlog. Chiar dacă sunt puțini, ei ne fac de rușine în public, ei distrug toată munca noastră, a celorlalți, ei abuzează de funcție, ei nu se coboară din autoturism când colegul lor face controlul traficului rutier și dacă te accidentează un șofer băut nu poate să spună nici ce număr de înmatriculare are autorul.

Ei ne pun viața în pericol pentru că nu știu să facă o încătușare și riscăm să fim înjunghiați.

Cum credeți că se vor schimba lucrurile în cadrul Poliției Române?

Lucrurile se vor schimbă în bine pentru că România se schimbă în bine. De când fac vlogging vorbesc cu mulți tineri de liceu și văd o mentalitate diferită. De asta avem nevoie în Poliție, de oameni cu atitudine.

Cine credeți, de pe scena politică, dar nu numai, că ar putea produce o schimbare în bine în Poliția Română?

Nu vorbesc despre politică.

V-ați simțit vreodată nedreptățit în raport cu superiorii sau colegii?

„Nu m-am simțit nedreptățit cu colegii sau cu șefii. Majoritatea șefilor mei au fost și sunt în continuare oameni corecți și cu onoare, chiar dacă sunt și câteva excepții. Au fost unii colegi care și-au urmărit interesul personal înaintea interesului profesional și așa am intrat în conflict, dar sunt cazuri izolate”, povestește subcomisarul.

Cum ați trăit perioada stării de urgență? Ați întâlnit situații în care oamenii s-au simțit sancționați pe nedrept? 

Perioada stării de urgență a fost o mare necunoscută și pentru noi. Dintr-odată ne luptam cu un inamic invizibil și nu știam cum să reacționăm. Dar am încercat să ne protejăm și în același timp să ne facem meseria.

Eu personal am aplicat doar 6 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor privind starea de urgență și doar unor persoane care arătau dispreț total față de noi și față de restricții, unii dintre ei mergând noaptea să își cumperea băuturi alcoolice. Nici măcar nu și-au cumpărat că era totul închis. În rest, am aplicat doar avertismente. Nu puteam să fiu absurd și să aplic 2.000 lei amendă cuiva care a uitat să semneze declarația pe propria răspundere sau altă fapta minoră.

Scopul meu nu a fost niciodată să amendez oamenii, ci să îi fac să înțelegă importanța respectării legii, iar cei care nu au înțeles au fost sancționați.

Care credeți că este imaginea polițistului în societate?

„Fiecare polițist își face propria imagine în comunitatea în care își desfășoară activitatea. Eu niciodată nu am avut de suferit sau de câștigat din imaginea altora. Oamenii m-au asociat doar cu faptele mele. Abia acum de când fac vlogging am început să primesc remarci generale ca urmare a imaginii Poliției, dar nu mă deranjează atât timp cât sunt în limitele legii. E clar că cei care încalcă legea regulat nu ne vor iubi niciodată. Majoritatea oamenilor sunt de bună-credință și ne susțin”, explică Perțea Octavian.

Vloggingul – o veche pasiune: „Vreau să-i ajut pe conducătorii auto care fac greșeli din neatenție și care le pot aduce prejudicii mari”

Ce v-a determinat să încercați vloggingul și de cât timp faceți asta?

Am început să postez pe YouTube din luna aprilie 2020 și fac asta în fiecare vineri de atunci. Mă pregătesc pentru acest lucru de mulți ani, doar că am așteptat să am ce povesti și să câștig experiență, pentru a avea un content cât mai atractiv. Încă din Academia de Poliție am avut activități pe scenă, participând la multe concursuri de satiră și umor. De când am devenit polițist m-am concentrat doar pe meserie, dar acum a venit momentul să scot la lumină și această latură a mea.

Felicitări pentru inițiativă! Ce vă inspiră să mergeți mai departe cu acest demers?

Mulțumesc frumos. Mă inspiră să merg mai departe mesajele pe care le primesc de la urmăritori și când știu că pe canalul meu de YouTube ne adunăm oameni cu aceleași principii și cu intenții bune. Am foarte multe mesaje de transmis și le voi transmite.    

De ce ați ales „Tavi” în loc de Octavian în online?

Mie toți prietenii îmi spun Tavi și am ales acest nume pentru că pe YouTube vreau să fiu înconjurat de prieteni. Atunci când sunt în trafic, sunt subcomisarul Perțea Octavian și vreau să se facă această delimitare.

Care este scopul videoclipurile realizate de dumneavoastră?

Vreau că prin vlogurile mele să-i ajut pe conducătorii auto care fac greșeli din neatenție și care le pot aduce prejudicii mari. Mai vreau că cei care doresc să devină polițiști sau studenții și elevii din cadrul instituțiilor de învățământ din MAI să primească niște informații pe care eu nu am avut șansa să le primesc și să poată lua decizii comparând și alt punct de vedere, nu doar cel al colectivului în care sunt repartizați.

Dacă în urmă fiecărui vlog există o singură persoană care se simte ajutată, eu mi-am atins scopul.

Credeți că au/vor avea un impact pozitiv asupra celor care vă urmăresc, implicit asupra șoferilor?

Deja primesc mesaje de mulțumire. Cred că îi vor ajuta, mai ales că încerc să nu intru în prea multe date juridice și adopt un limbaj comun despre situații uzuale, nu ipotetice. Oamenii de bună-credință vor aprecia și, chiar dacă nu sunt de accord în totalitate cu ce spun eu, vor extrage informațiile care îi interesează.

Vloggingul reprezintă și o sursă de venit?

Încă nu am primit bani de la YouTube, dar nu ăsta este motivul pentru care postez. Dacă o să primesc ceva, o să investesc în aparatura pentru înregistrat pentru că deja mi se reproșează în comentarii că am nevoie de un microfon.

Vi s-a întâmplat vreodată, în timpul unei acțiuni, persoana în cauză să vă recunoască datorită videoclipurilor?

A fost o singură persoană care m-a recunsocut, dar nu am intrat mult în discuția pe acest subiect, pentru că evit să fac asta în timpul serviciului.

Ce părere aveți despre modul în care sunteți perceput, din perspectiva imaginii publice?

Deocamdată nu sunt o persoană publică în adevăratul sens al cuvântului, iar viața mea nu s-a schimbat semnificativ. Toți cei cu care vorbesc eu sunt încântați și mă susțin.

Ce atitudine au avut colegii când au aflat că faceți vlogging? Dar superiorii?

„Mulți colegi știau că am în plan să fac acest lucru și nu au fost surprinși, iar cu unii dintre ei mă consult înainte să postez un vlog. Șefii mei nu mi-au dat de înțeles că ar avea ceva împotrivă, mai ales că încerc să nu aduc prejudicii de imagine instituției”, mărturisește Tavi Perțea.

Ce părere aveți despre alți polițiști deveniți cunoscuți ca urmare a aparițiilor publice extraprofesionale?

Am urmărit câteva postări publice ale unor polițiști, inclusiv ale lui Marian Godina. De regulă sunt de acord cu ei, dar avem și opinii diferite. Este important să fie cât mai mulți polițiști care își exprimă gândurile public, pentru a fi o comunicare continuă între noi și societatea civilă.

Așa că îi încurajez și pe alți polițiști să se exprime în video sau în scris.

Ce planuri de viitor aveți, atât profesional, cât și cu vloggingul, dar nu numai?

Am foarte multe idei de a posta pe YouTube, inclusiv daily vlogging din timpul serviciului. Lucrez foarte mult la ce am de zis și la editari, mai ales că nu am experiență în acest domeniu și încerc să ofer calitate.

Profesional, vreau să obțin o funcție de conducere, pentru a putea să pun în practică viziunea mea cu privire la reducerea accidentelor rutiere, mai ales că peste tot unde am fost șef accidentele rutiere s-au redus semnificativ și constant.

Îl puteți urmări pe Tavi Perțea pe pagina de Facebook Tavi Perțea Vlog și pe canalul de YouTube cu același nume.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată