DECIZIE. Senatorii au amânat votul asupra proiectului de lege privind carantina. Orban: Fiecare zi în care nu intră în vigoare înseamnă un risc major pentru creșterea răspândirii virusului

DECIZIE. Senatorii au amânat votul asupra proiectului de lege privind carantina. Orban: Fiecare zi în care nu intră în vigoare înseamnă un risc major pentru creșterea răspândirii virusului
Moțiunea de cenzura la adresa Guvernului Orban urmează să fie citită joi în Parlament
Publicat: 11/07/2020, 13:09
Actualizat: 11/07/2020, 18:44

Votul în plenul Senatului privind proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, adoptat și depus de Guvern spre dezbaterea Parlamentului în procedură de urgență, a fost amânat, sâmbătă, pentru data de luni. Ludovic Orban a transmit „un mesaj de revoltă și de indignare” față de decizia care, potrivit premierului, înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare.

Amânarea votului pe proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost decisă sâmbătă, în cadrul discuțiile din Comisia juridică, la solicitarea PSD. Termenul pentru votul din plen a fost stabilit pentru luni dimineața, la ora 9.30, potrivit Mediafax.

Senatorii juriști au avut pe ordinea de zi proiectul, după ce, vineri, acesta a fost dezbătutde membrii comisiei și s-au cerut clarificări. Chiar președintele Camerei Deputaților și președinte interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a solicitat, printr-o postare pe Facebook, premierului Ludovic Orban și ministrului Justiției, Cătălina Predoiu, să fie prezenți în Parlament în cadrul dezbaterii cu privire la Legea carantinei, pe care o cataloghează că fiind „un lagăr medical”.

Prezent la Tulcea, premierul a transmis vineri că această chemare în Parlament este o încercare de tergiversare și că a trimis la dezbateri responsabili însărcinați să participe.

Orban: „Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe în roate”

După aflarea deciziei de amânare a votului, premierul Ludovic Orban a avertizat, sâmbătă, că fiecare zi de întârziere în aplicarea legii constuie un risc major pentru răspândirea virusului.

„Transmit un mesaj de revoltă și de indignare față de amânarea dezbaterii și aprobării de către Senat a legii care să ne pună la dispoziție instrumentele de luptă indispensabile de care avem nevoie în lupta împotriva epidemiei. Amânarea adoptării legii înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare. Repet, în toate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție aceste instrumente, care sunt carantina, izolarea la domiciliu, posibilitatea de a trata pacienții sub control medical. În momentul de față, Guvernul și autoritățile din România sunt lipsite de acest instrument vital”, a spus Ludovic Orban, la finalul videoconferinței avute cu prefecții la sediul MAI.

Șeful Guvernului a atras atenția că autoritățile nu au nicio posibilitate pentru a lua măsuri, mai ales în contextul în care mai multe persoane au cerut externarea din spitale.

„Au ieșit din spital foarte mulți pacienți, nu am avut posibilitatea să determinăm izolarea la domiciliu și tratarea la domiciliu a pacienților. La ora actuală, în urma anchetelor epidemiologice nu avem această pârghie de a decide izolarea la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, există riscul ca persoanele care sunt infectate sau sunt suspecte să se plimbe liber în societate fără nicio posibilitate din partea noastră de a dispune măsurile de izolare a lor”, a mai spus premierul, citat de Mediafax.

Premierul a susținut, încă o dată, că PSD trage de timp. „Nu pot să înțeleg de ce se amînă adoptarea acestui act normativ. Fiecare zi în care nu intră în vigoare această lege însemană un risc major pentru creșterea răspândirii virusului în comunitate. Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe în roate”, a mai declarat Ludovic Orban.

În replică, PSD a transmis, printr-o postare pe Facebook: „Nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgență, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”.

Traseul legii

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptat, joi, de Camera Deputaților, cu 266 voturi pentru, 11 împotrivă, 8 abțineri.

Acesta a fost discutat și aprobat în ședința de Guvern de luni, după ce a fost armonizat cu decizia Curții Constituționale. CCR publicase motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat că internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor COVID-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale, astfel că ordinul de ministru a fost suspendat.

Premierul și ministrul Sănătății au făcut de atunci apel la o dezbatere de urgență în Parlament, pentru ca responsabilii să aibă pârghii eficiente în lupta cu noul coronavirus.

Și președintele a solicitat, de câteva ori în ultimele zile, pentru ca aleșii să adopte cât mai rapid noua legislație, un apel la o colaborare loială între instituțiile statului.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, un nou record în ceea ce privește numărul de noi îmbolnăviri. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 698 de noi cazuri de COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Drama haiducului neînfricat, iubit de toți românii. Domnițele oftau după el. A murit în condiții...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska