Medicul Alexandru Rafila, liderul Societății Române de Epidemiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a avertizat că, așa cum am explodat de la 400 la 700 de cazuri pe zi, vom ajunge la numere mai mari și că nu există explicație științifică pentru ideea conform căreia infectările vor scădea de la sine.
„Dacă ne apropiem de un nou vârf putem considera că e bine, înseamnă că se oprește creșterea. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni”, a declarat Rafila, la Digi24, întrebat dacă România se apropie de un vârf al epidemiei.
Rafila a declarat că în județele care nu mai au niciun caz de Covid-19 situația poate degenera rapid. De asemenea, autoritățile trebuie să se concentreze asupra județelor unde există focare de coronavirus.
Dacă pacienții pozitivi care se externează la cerere vor rămâne acasă, nu vor fi un pericol pentru ceilalți. Ei devin un risc într-o situație contrară.
„Sper din tot sufletul că nu se va ajunge ca acele persoane externate pozitive să meargă pe litoral sau în cluburi, pentru că atunci discutăm de iresponsabilitate totală”, a adăugat Rafila.
„Eu ziua de marți o aștept, pentru că va reflecta situația de luni, pentru că sâmbăta și duminica se lucrează mai puține teste. Important este trendul. Trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem afirma că pandemia se află într-o anumită fază a evoluției. Așa cum am ajuns rapid de la 400 la 700 de cazuri, la fel se poate ajunge și la numere mai mari”, a precizat Rafila.
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a comentat pe marginea miturilor legate de coronavirus, care au ajuns să influențeze societatea, într-o măsură mai mare sau mai mică. Provocarea acestuia pentru media, politicieni și societate este una puternică și dacă va fi acceptată vom vedea rezultatele în două-trei săptămâni, a spus Rafila.