Mii de protetatari s-au alăturat sâmbătă la protestele antiguvernamentale din capitala sârbă Belgrad pentru a cincea zi consecutivă de manifestații.
Orașele Novi Sad, Zrenjanin, Cacak și Nis au avut proteste pașnice.
Protestele au început pentru prima dată când președintele populist, Aleksandar Vucic, a anunțat o curbă strictă pentru acest sfârșit de săptămână, pentru a reduce o creștere a cazurilor noi de coronavirus din țara balcanică, transmite hawaiitribune-herald.com.
Ulterior, Vucic a revizuit planul de a impune blocarea.
În schimb, autoritățile au interzis întâlnirile a mai mult de 10 persoane în Belgrad, capitala și au scurtat programul de lucru al întreprinderilor interioare.
Mulți din Serbia acuză din ce în ce mai mult pe Vucic și guvernul său că au lăsat criza de virus să se izbăvească de sub control, pentru a organiza alegeri parlamentare pe 21 iunie, care au înăsprit puterea partidului de guvernământ.
Vucic a negat acest lucru, deși autoritățile au relaxat regulile înainte de vot, permițând mulțimilor masive la jocuri de fotbal, meciuri de tenis și cluburi de noapte.
Manifestările nu au fost conduse de niciun partid anume, grupurile se întind de la stânga la extrema dreaptă.
Între timp, Bulgaria se confruntă cu un val de manifestații în masă împotriva guvernului care a început joi și au continuat până sâmbătă seara.
Președintele Ruman Radev s-a alăturat manifestanților care au solicitat guvernului de centru-dreapta să demisioneze acuzațiile de corupție și reprimarea libertății de exprimare.
Protestele au fost stârnite de procurorul șef care a ordonat raiduri la sediul președintelui și arestarea a două dintre ajutoarele sale.
Poliția sârbă a reținut 71 de persoane în urma confruntărilor din a patra noapte a protestelor antiguvernamentale împotriva președintelui sârb.
Paisprezece polițiști au fost răniți în revolte, vineri seară, când sute de manifestanți de dreapta au încercat să asaltă clădirea parlamentului din centrul Belgradului, a declarat sâmbătă directorul poliției, Vladimir Rebic. Mulți manifestanți și mai mulți reporteri au fost, de asemenea, răniți la proteste.
Mass-media sârbă a raportat că printre cei reținuți se număra un fost membru al parlamentului și unul dintre liderii protestatarilor violenți, politicianul de extremă dreaptă pro-rusă Srdjan Nogo.
Protestatarii, care au sfidat interdicția anti-virus a adunărilor, au aruncat sticle, stânci și focuri la poliția care păzea clădirea parlamentului, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea supărată. Înfrângeri similare au izbucnit de două ori la începutul acestei săptămâni.