România urmează să încaseze 79,9 miliarde euro, „un impuls puternic dat economiei afectate de pandemie”. Scenariul poate deveni realitate doar dacă banii vor fi utilizați în mod eficient

România urmează să încaseze 79,9 miliarde euro, „un impuls puternic dat economiei afectate de pandemie”. Scenariul poate deveni realitate doar dacă banii vor fi utilizați în mod eficient
Publicat: 21/07/2020, 16:43
Actualizat: 21/07/2020, 16:49

Experții XTB România susțin că suma de 63,1 miliarde euro fonduri nerambursabile, respectiv cea de 16,7 miliarde euro în credite (pachetul de susținere în valoare 79,9 miliarde de euro acordat țării noastre), fonduri menite să dea un impuls puternic economiei afectate de pandemia de COVID-19, ar putea deveni realitate doar dacă acestea vor fi utilizate într-o manieră eficientă și în domenii care pot asigura o dezvoltare durabilă și pe termen lung.

„Așteptările foarte mari pot uneori pregăti dezamăgiri. Nu este cazul pachetului de susținere de trei sferturi de trilion de euro discutat zilele acestea de liderii europeni”.

„Conform datelor cele mai recente, România urmează să primească 79,9 miliarde euro (din care 63,1 miliarde euro în fonduri nerambursabile și 16,7 miliarde euro în credite), o sumă importantă care ar putea oferi un impuls puternic economiei afectate de pandemie.

„Totuși, acest scenariu poate deveni realitate doar dacă fondurile vor fi utilizate într-o manieră eficientă și în domenii care pot asigura o dezvoltare durabilă și pe termen lung”, se arată într-o analiză a XTB România.

Cel puțin la nivel declarativ, scenariul ar putea deveni realitate. Și asta în condițiile în care președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la finele summit-ului de la Bruxelles că negocierile permit trecerea la o etapă următoare, și anume la refacerea infrastructurii, pentru a moderniza marile sisteme publice și pentru relansarea economică.

„O economie europeană puternică ar ajuta, prin canale multiple, și economia României”

Într-o analiză transmisă GÂNDUL.RO, specialiștii XTB susțin că summit-ul Uniunii Europene reprezintă un eveniment-cheie pentru perspectiva de redresare economică europeană, dar și pentru dinamica încrederii investitorilor.

Ei spun că în centrul negocierilor se află pachetul de susținere propus, ce se ridică la 1.824 miliarde de euro și care se divizează în bugetul comunitar pe șapte ani și planul de redresare economică al UE.

Volumul angajării bugetare ar ajunge la aproximativ 13% din PIB-ul UE din 2019 (și un procentaj superior raportat la cifra din 2020, având în vedere scăderile estimate), au mai menționat experții sursei citate.

„O economie europeană puternică ar ajuta, prin canale multiple, și economia României, fără a pune la socoteală și canalul cel mai important: fondurile care vor fi direct accesibile”, a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul companiei.

Cele patru zile și patru nopți de discuții aprinse nu au fost în zadar, consensul fiind atins cu o distribuție de 390 de miliarde sub formă de granturi și 360 de miliarde sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută.

Pentru a accesa aceste fonduri, statele membre vor trebui să elaboreze planuri care să descrie modul în care vor investi resursele. Așa-numitele planuri de reformă și recuperare vor trebui să fie aprobate de restul statelor europene, cu o majoritate calificată și nu cu unanimitate, așa cum au insistat reprezentanții Olandei.

Ce promite președintele Iohannis

La finele summit-ului de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis declarat că s-a ajuns la un acord foarte important pentru Europa, extrem de important pentru România.

„Iată că după discuții foarte complicate, după 4 zile și 4 nopți de negociere am obținut pentru România 79,9 miliarde euro, pentru proiectele europene, o sumă impresionantă”.

„Negocierile ne permit acum să trecem la etapa următoare, vom folosi această sumă de 80 de miliarde (euro) pentru a reface infrastructura, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansarea economică.

80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică bugetul multianual, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie, în cel mai scurt timp va fi finalizat. Lucrăm și la planul național de relansare, care va fi prezentat CE pentru relansarea economică.

Până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos, e o zi importantă pentru România, pentru proiectul european. Acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a spus președintele țării.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...