Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat marți, 14 iulie, decizia în cazul sezisărilor depuse de către Avocatul Poporului, Renate Weber, și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) privind impozitarea pensiilor speciale. Următorul termen a fost stabilit pentru 30 septembrie 2020.
Judecătorul raportor a cerut amânarea dezbaterilor pe acest proiect pentru că a solicitat puncte de vedere de la toate instituțiile ai căror angajați beneficiază de astfel de pensii, dar nu a primit încă toate răspunsurile, potrivit Digi 24.
Astfel, judecătorii CCR au decis să amâne dezbaterea sezizărilor privind acest proiect de lege pentru 30 septembrie.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la CCR proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, pe 18 iunie.
„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu. În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, și-a motivat decizia, atunci, Renate Weber.
Într-o scrisoare publică, președintele ÎCCJ, Corina Corbu, spunea că astfel de inițiative legislative au condus „la crearea și întreținerea voită în societatea românească a unui curent de opinie negativ” împotriva judecătorilor și procurorilor. Ea vorbea despre „justificări populiste” și spunea că „lipsește o dezbatere realistă” cu privire la inechitățile din sistemul de pensii de serviciu.
În data de 17 iunie, Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.
Astfel, conform unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă.