GÂNDUL LIVE. Norica Nicolai, președintele Consiliului Național ALDE: Discutăm despre decontaminarea, nu carantinarea bunurilor! Coerciția trebuie să aibă anumite limite

GÂNDUL LIVE. Norica Nicolai, președintele Consiliului Național ALDE: Discutăm despre decontaminarea, nu carantinarea bunurilor! Coerciția trebuie să aibă anumite limite
GÂNDUL LIVE. Norica Nicolai, președintele Consiliului Național ALDE: Discutăm despre decontaminarea, nu carantinarea bunurilor! Coerciția trebuie să aibă anumite limite
Publicat: 15/07/2020, 13:12
Actualizat: 15/07/2020, 14:34

Norica Nicolai, președintele Consiliului Național ALDE, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre nevoia de a lămuri o chestiune esențială din legea carantinării și izolării, referitor la noțiunea de „carantinare” a bunurilor, care ar urma să fie, de fapt, o decontaminare. De asemenea, Nicolai a discutat despre economie, care se află într-un impas și trebuie resuscitată.

„Inteligența înseamnă să corelezi nevoia de relaxare cu cea de protecție a oamenilor împotriva virusului. În afară lumea poartă mască în mijloacele de transport, asta înseamnă o garanție pentru fiecare din noi că nu ne îmbolnăvim foarte ușor. Dacă vom avea aceste măsuri, vom avea șansa în oprirea răspândirii virusului.

Carantinarea versus decontaminarea bunurilor

Nici măcar specialiștii nu știu cum va evolua virusului. Trebuie o dezbatere constructivă, legea a fost proastă, dar treaba Parlamentului trebuie să scoată o lege aplicabilă, să reducă posibilitatea abuzurilor, de către cei care fie nu cunosc legea, fie cu rea credință o interpretează abuziv.

Sunt 3 chestiuni care trebuie puse la punct, condiția carantinării, izolarea persoanelor, suntem într-o situație economică nu foarte plăcută, firmele nu mai pot plăti dările și chestiunile despre carantinarea bunurilor.

E mult spus carantinare, e decontaminare, dar în situația unor importuri, nu exclud măsuri de carantinare, aici ar fi o formă de concurență nu foarte loială.

Norica Nicolai: „Legea să fie clară, aplicabilă”

Trebuie să facem legea clară, să fie aplicabilă. Sunt și români care respectă dintotdeauna măsurile de igienă. Avem niște probleme, dar e o chestiune de needucație.

Toți politicienii de 30 de ani și-au făcut o preocupare de a face România Educată…Unii nu respectă, depinde de noi să-i facem să respecte, mai puțin de autoritatea statului.

Coerciția trebuie să aibă anumite limite, să fie proporțională cu o realitate, la veniturile actuale ale populației, amenzile pot genera o reacție adversă.

Oricât de mari sau mici ar fi amenzile, dacă omul le refuză, tot la magazinul de la d-vs va merge, ostentativ. Trebuie de la caz la caz să avem soluții. Aș merge pe o lege nuanțată, sunt situații diferite.

Erau persoane carantinate amendate că au întârziat 5 minute. Agenții constatatori au un rol esențial, ei trebuie să judece de la caz la caz.

Nu menții detașarea unor persoane mai mult de 1-2 luni (ex. cazul Suceava).

Acest termen de 48-72 de ore trebuie stabilit în funcție de opiniile medicale. Nu mă pot pronunța. Un expert vă poate spune care e riscul de evoluție a bolii.

Despre relansarea economică

Depinde de modul în care abordăm fenomenul. Starea de urgență, de alertă trebuie abordate în funcție de focare. Acolo unde nu avem, nu trebuie să avem stare de urgență/alertă.

Nu trebuie să blocăm întreaga țară. Avem nevoie de măsuri de relaxare fiscale, să nu concedieze personalul. Pe termen scurt și mediu am o soluție de menținere a economie, nu știu dacă de relaxare. Trebuie o viziune pe termen lung, pentru că nu știm care va fi evoluția acestei epidemii.

Va trebui să ne organizăm viața alături de acest virus. Va trebui să ne adaptăm. Ați văzut câți lucrează de acasă. Trebuie să vedem cum îi pregătim pentru viitor. Oamenii cu anumită meserie, care nu își găsesc locuri de muncă, vor fi frustrați. Vom avea radicalizări.

Aș da drumul la școli mai ales în mediul rural, unde nu există infrastructura online.

În zonele urbane, aș merge alternativ, unii să meargă, alții de acasă. Școala e importantă pentru socializare, copiii să stea împreună, nu izolați în fața unui computer.

Acest virus există, cât de mult anumite guverne au instrumentalizat virusul pentru a avea măsuri de restricție a drepturilor. Vă amintiți de 11 septembrie, după acea dată terorismul era un virus global. SUA au adoptat o lege Patriot Act care restrângea drepturile – a fost declarată neconstituțională, dar au menținut-o. Trebuie să avem guverne care să respecte drepturile. Pe cei care vehiculează asemenea teorii este foarte greu să îi determin, sunt o populație radicală, care se inspiră din online. Aceste persoane vor rămâne cu convingerea lor, dar să nu se resfrângă asupra societății”, a declarat Norica Nicolai la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...