Jurnalul științific The Lancet a făcut publice o serie de prognoze în legătură cu modul în care va evolua demografia planetei până în anul anul 2100. Conform prognozelor făcute publice marți, populația se va apropia de 9.7 miliarde de locuitori în jurul anului 2064. După anul 2064, se va înregistra o scădere de aproximativ 1 miliard de locuitori, pentru ca la finalul secolului, populația să se situeze în jurul a 8.8 miliarde de locuitori.
Estimarea ONU din anul 2019 a fost că demografia planetei ar putea atinge 10.9 miliarde de locuitori până la finalul secolului. Raportul jurnalului The Lancet se opune celui realizat de ONU, motivația celui din urmă fiind că modelul ONU nu a „permis scenarii alternative asociate politicilor sau altor factori de fertilitate şi mortalitate”.
Odată pornit, ″probabil că declinul populației va continua în mod inexorabil″, spun cercetătorilor UWA, care estimează că până în 2100, 183 de ţări vor avea rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire, populaţiile din 23 de ţări ajungând la jumătate din nivelurile actuale, alte 34 de ţări confruntându-se cu scăderi de 25 până la 50%.
Actualele prognoze creionează o scădere importantă a populației chineze. China avea 1,4 miliarde de locuitori în anul 2017, dar ar putea avea o populație de 730 milioane la sfârșitul secolului. Demografia Africii sub-sahariene ar putea evolua cel mai mult, populația putând ajunge la 3,07 miliarde de locuitori.
Conform datelor, cu toate că statul chinez va depăşi SUA, ajungând cea mai mare economie a lumii până în 2035, Statele Unite vor revendica primul loc decenii mai târziu, după ce populaţia activă a Chinei se va reduce la 350 de milioane.
Studiul publicat în jurnalul The Lancet „prezice schimbări uriaşe în structura de vârstă la nivel global’’, prognozând că 2,37 miliarde de persoane vor avea peste 65 de ani ani la sfârșitul secolului.
Prognozele demografice ale revistei științifice spun că 23 de ţări vor asista la reducerea cu cel puţin jumătate a populaţiilor lor în comparaţie cu nivelurile actuale. Acestea ar putea fi: Italia, Japonia şi Spania. Cauza înjumătățirii populației ar nivelul scăzut al natalității.
„Multe dintre populaţiile cu cea mai rapidă scădere vor fi în Asia şi Europa Centrală şi de Est” mai scrie în studiul publicat recent.
„Africa sub-sahariană va deveni cel mai probabil un continent din ce în ce mai puternic pe scena geopolitică, pe măsură ce populaţia sa creşte’’, se mai arată în raport.
Conform prognozelor făcue publice de jurnalul științific The Lancet, și România ar pierde o mare parte din populație în următoarele decenii. Mai precis, populația ar putea scădea de la 19,43 de milioane, cât avea țara în 2017, la 7,77 milioane la finalul secolului. Populaţia Ungariei ar urma să sufere o scădere importantă, de la 9,73 milioane în anul 2017, la 5,2 milioane în 2100.